2011. október 28., péntek

Pácolt feta



Ha már mindenkinek megvan a fetával töltött sült paprika....akkor szeretnék még adni nektek ötleteket...
Jöjjön most az olívaolajban pácolt feta! Egyszerű és nagyszerű receptről van megint szó, és ebben rejlik a fantasztikus sikere. Jelezném, hogy bármilyen sajtfélével próbálkozhattok, de nálunk ez a feta-típus vált be legjobban - ettől függetlenül szoktam másfélét is csinálni, de ehhez mindig visszatérünk.

Vannak akiknél az otthoni mozizás jött be mostanában  és ahhoz készít nassolnivalólakat. (www.szellemafazekban.blogspot.com) Itt jegyezném meg, hogy nagyon is egyetértek a poszt tartalmával!
Nekünk a hétvégi szorosabb családi együttlétek azok, amikhez hozzátartozik az ilyenféle, már-már hagyományossá váló falatozás... Mikor mivel.... Volt időszak, amikor a magok (mogyoró, dió) és gyümölcsök párosítása volt a menő, volt amikor a tortilla chips mártogatása többféle dipekbe.....
....és most a sajttálak vannak soron mindenféle finom őszi gyümölcsökkel!!!!

Képzeljétek el.....már zöng a tévében az X-factor beharangozója....én a konyhában összevágom a sajtokat...leginkább kockára, háromszögekre, szépen elrendezem egy nagyobb lapos tányér szélére és a közepére jöhetnek a gyümölcsök : szőlőszemek, lehet piros, fehér, lényeg, hogy finom, zamatos legyen! körtét és almát vágok gerezdekre azt is elhelyezem a sajtok között.....aztán előkerül a kamrából néhány szem ízletes dió is, azt is rádobom a sajtok tetejére......    és akkor kezdődhet az X-factor!!!

A sajtokról csak annyit, hogy leginkább az erőteljesebb ízű, karakteresebb sajtokat részesítjük ilyenkor előnyben, mint pl. a camambert, kékpenészes (nálunk a Cheesland-es a menő), Pannónia, Göcseji....és persze sorolhatnám ,mert van jópár kedvenc!

Ha van készen, akkor kerül a tálra ebből a pácolt fetából is bőven!!!! Az elkészítése nagyon egyszerű, szinte semmiség, annyi ,hogy szerencsésebb néhány nappal előbb betenni a sajtot a pácba, hogy jó érett legyen a fogyasztás idejére.
Felhasználása is többféle lehet: simán bekapok egy kocka fetát, amikor kiveszem az olajból....ez a leggyakoribb! De szoktuk erre a bizonyos sajttálra is odabiggyeszteni....Aztán előfordult már, hogy egyszerű olívabogyós fokhagymás tésztára tettem néhány kockát, hogy feldobja. hja....és volt már főszereplője egy baráti vacsorának is, amikor is nem számítottam a vendégekre és csak simán sütöttem csirkemellet, és hogy ne legyen annyira snassz, rászúrtam egy-két kockát a sült  paradicsomkarika tetejére....
No, ugye milyen sokoldalú ez a kis pácolt fetakocka!!!! Mondtam én : egyszerű és nagyszerű!




Akkor mostmár jó lenne ha kinyögném, hogy hogyan is kell megcsinálni, igaz!?
A legbonyolultabb: keresni egy megfelelő méretű és formájú üveget erre a célra. Elsőre elég egy - a képen is látható - kisebb is. (mondjuk egy a fent említett dip elfogyasztása után kiürült üveg elmosva!)
Én megint a már oly sokszor említett és favorizált "tescos salata toppingot" használom feta helyett, de ez mindenkinek saját döntése! a lényeg ,hogy olyan sós lében tartott fehérsajtot vegyünk. Ezt kisebb kockára - mondjuk pont mint egy kockacukor - vágjuk és beletesszük az üvegbe. Közben egy pohárba vagy csészébe kevés olajat töltünk és beleszórjuk a kedvünkre való fűszereket. Én legtöbbet ezeket használom: oregáno, bazsalikom, chili, rozmaring - de természetesen ízlés dolga az ízek variálása! Ebből egy töményebb szószt készítek és ráöntöm a fetakockákra és felöntöm az üvegben kellő mennyiségű olívaolajjal, amíg az ellepi. Rátekerem az üveg tetejét és beteszem a hűtőbe...hagyom ott pihenni lagalább 1-2 napig (türelem kérdése, de minimum ennyit kell hagyni ,hogy összeérjen a sajt a páccal).

...a fűszerek: bazsalikom, oregáno,  chili paprika...

Felhasználását a poszt elején már megismertétek.....és remélem kedvet is kaptatok az elkészítéséhez. Biztos sikert ígér - garantálom!

Jöhet egy falatka?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése