2011. október 3., hétfő

Virslis copfok, fonatok

Engem is utolértek a virslis copfok, fonatok....Már jó ideje szemeztem ezekkel a gyönyörűségekkel, és mindig megfogadtam, hogy következőre kipróbálom, de eddig valahogy mindig más lett helyette...
Pedig a kisfiam rendre a "lábtörlő" rendelését adja le, ezért is sürgetett a virslis péksüti kipróbálása!

Azt nem kezdem el sorolni, hogy ki mindenkinél láttam már, meg leginkább ugyanazon recept alapján készült mindegyik - ezért ne haragudjon meg rám valaki, ha épp nem az ő copfjának a linkje került be ide!!!

A tészta ugyanaz, mint amit Trinitynél olvashatunk...
2,4 dl tej,
1 tk só
0,85 dl olaj
1 egész tojás
43 dkg liszt
1,5 ek kr.cukor
6 gr szárított v. 1/2 cs. friss élesztő

tetejére:
1 tojás sárgája
1 ek tej
szezámmag
3-4 db virsli

A tészta hozzávalóiból kellemes, jóindulatú tésztát kapunk, nagyon könnyű vele dolgozni, majd meglátjátok!!!
Amikor dagasztás után megkelt a tészta, akkor 8 cipót készítünk és hagyjuk 10 percet pihenni őket.
Ezután jön a lényeg, a formázás..... Ami elsőre, laikusként nagyon bonyinak látszik - de nem az!!!
A cipókat harmadoljuk, sodrunk 3 szárat és mint amikor fonatot készítünk összecsípjük és jöhetnek a virslikarikák...
Részletes leírás a formázáshoz, hogy könnyítsünk a dolgunkon itt ezen a blogon található.

Ha kész vannak a fonatok, rendeljünk el 20 perc pihenőt, addig melegítsük be a sütőt 180C-ra!
Megkenjük a tejjel elkevert tojással és megszórjuk szezámmaggal - ez jól mutat rajta és finom is! - és tolhatjuk is a felmelegített sütőbe kb. 15-20 percre.

Garantáltan állítom, hogy egy adag nem lesz sosem elég....Nálunk most ez lett a favorit, ismételnem is kell, mert a fiúk olyan gyorsan eltűntették, hogy csak híre maradt....
 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése