2011. december 7., szerda

Vajaskeksz



Kisfiam uzsonnája mindig központi kérdés nálunk. Csak ebédet kérünk neki, mert a többit sosem ette meg az iskolában, ergo: ugyanígy készítettem neki az uzsonnás dobozába tízóraira, uzsonnára valami finomságot amit viszont szívesen fogyaszt és megfelel az elveimnek, amit az étkezéssel szemben támasztok....
Ezért kezdtem az itthoni sütéseket is anno, hogy jó anyaként, igazi házi sütésű péksüteményeket tegyek a  pocakjába. Jó, néha készül neki hagyományos (házi) szendvics is, mert az is szereti ám! 
Sokszor kísérletezek újabb péksüteményekkel, azok között is vannak kedvencek amik már a jól bevált régi receptek. Köztudott ,hogy leginkább a sós, azok között is a sonkás, baconos változatok a nyerők a királyfinál! 
Igen ám!!!! Megvan a péksüti, mehet az uzsis dobozba! de....mindig kell mellé valamilyen keksz! ...és akkor itt jönnek az én elveim: ha már keksz - édesség - legalább valamennyire egészséges(ebb) legyen!!! Szerencsére nagy kedvenc a müzli szelet, a zabkekszek és a "Jó Reggelt" finomságok. 
Természetesen egy másik doboz szolgál a gyümölcs tárolására, mert annak is mindig lennie kell az uzsonnához. Szabály: addig nem fogyhat "édesség" alias keksz, amíg nem fogyott el a gyümölcs!!! Tudom, hogy ez most szigorúan hangzik, de higgyétek el, egyáltalán nem éli meg terrornak a gyermek!

Aztán most rá is térhetnék akár már arra is, amiért e poszt megszületett.....
Régóta szemezgetek az ilyen és hasonló vajaskekszekkel a blogokon, internetes oldalakon. Aztán most szemem elé került Elif karácsonyi nyomdás gyönyörűsége itt.... és akkor nem volt vissza, csak előre!! 

És  milyen jól tettem, hogy kipróbáltam! Egy nagyon finom, könnyen és gyorsan elkészíthető kekszről beszélünk ám!

Íme a hozzávalók:
12,5 dkg vaj
  fél pohár porcukor (1 pohár = 2,5 dl)
  2 ek barnacukor
  fél kk só
  1 tojás
  1 kk vanília aroma
  1 tk fahéj
  2 ek tej
  kb. 2 pohár liszt

A vajat mindkét cukorral habosra keverjük és hozzáadjuk a többi hozzávalót és tovább keverjük - itt már fakanállal is lehet - és összegyúrjuk. Mehet a fagyasztóba 30-40 percre pihenni. Ezután kinyújtjuk és formákkal kiszaggatjuk. Természetesen itt az adventi időszakban készülhet bármilyen karácsonyi formában, de máskor akár kör vagy négyzet alakúra is. 

Engem most nagyon izgatott ez a nyomdázás is -mert ettől még izgalmasabb lett ez az egyszerű keksz! Természetesen nekem nincs ilyen nyomdám, de van másféle!!!  Betűnyomda.....most ezzel játszottam kicsit.

Ha készek a formák, sütőpapíros tepsibe sorakoztatom és előmelegített 180C-os sütőbe mennek 12 percre. Nem kell pirosra sütni!!! elég ha a széle pirul csak meg! 
Dobozban hosszú ideig eltartható (lenne).

Nem utolsó szempont, hogy akár gasztroajándékként is el tudom képzelni - ha már adventnél tartunk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése