2012. március 4., vasárnap

A DIÉTA

Barátaim, közeli ismerőseim közül -akik e blogot egyáltalán olvassák - többen jelezték, hogy a kezdeti lelkesedésemet lankadni látják a blogírással kapcsolatban.... Sajnos igazat kell adnom nekik!!!! Azt tudom felhozni "mentségemnek", amit anno minden blogírónál olvastam, hogy van időszak, amikor ez a tevékenység valamilyen oknál fogva háttérbe szorul....és ez nem mindig esik egybe a blogot általában olvasók kialakult igényével....No ekkor jönnek ezek a megrovó megjegyzések - ami valahol jól is eshetnek, hisz ez azt is jelentheti, hogy olvassák - olvasnák - a blog írásait, figyelemmel kísérik a blog által a blogger történéseit....és hiányzik ez nekik. Én is ebben reménykedem - titkon......

Nem szeretnék itt most kifogásokat sorolni a folytonosság megszakadását magyarázni....
De remélem, hogy mint több fogadalmam , ez is betartásra kerül!!!

Apropó "fogadalom".....
Nem is annyira annak hívnám, de valahol mégis ... Ugyanis DIÉTÁZNI kezdtem -kezdtünk! A Zuram is hősként velem tart - ezúton is köszönöm neki! 
A már többször bevált, sikert mutató diétát kezdtük, a sokak által jól ismert 90 napost.... Most nem írnám mikor kezdtük, mert akkor máris látszik, hogy milyen slendrián egy blogger vagyok....mert ugye elhatároztam, hogy olyan igazi bloghoz - alias napló - illően rendszeresen vezetem, beszámolok a történésekről, estleges (naná) sikerekről....és persze mindehhez egy gasztrobloghoz illően ételeket szolgáltatok hozzá......
Ebből is következik, hogy már tart nálunk ez az étkezési rend.....de azért most teszem fel ezt a posztot, mert magamból kiindulva mindig hétfőn kezdődnek a diéták....:) Hátha most valaki - olvasva ezt bejegyzést - kedvet kap és holnap máris elkezdi a 90 napot.....

Magáról erről a diétáról csak röviden írnék most, mert gondolom mindenki ismeri, hallott róla....tehát megvan a lényege.
90 napig tart - mint ahogy a neve is mutatja. .....és nem annyira szörnyű, mint ahogy első olvasásra tűnhet... mivel nálunk már többször kipróbált diétáról van szó, bátran állíthatom, hogy nem az a kampány fogyókúra, amit színes hetilapokban - én ezeket hívom bibliának (bocsi) - megjelennek ilyenkor tavaszt várva, hogy akár 5 nap alatt is lefogyhatod az 5 év alatt felszedett plusz súlyodat.....!!!! no neeeem!!! ez egy kitartásra ösztönző, akaraterőt feltételező, kreativitást elváró (aki készíti az ételt attól!) hosszútávú étkezési forma!!! és itt a titok!! nem egy kampány, hanem úgymond életforma!!! és mint mindig olvassuk azokat a szakembereket, akik étkezéssel, fogyókúrákkal, diétákkal kapcsolatban tanácsokkal látnak el bennünket, a titok nyitja itt van, hogy nem lehet hirtelen étkezésformálással jó eredményt elérni, csak ha életformát, étkezési szokást váltasz - ez a maradandó súlyveszteség titka!!!

A diéta lényege , hogy minden nap délig csak gyümölcsöt fogyasztunk. Ez egy kicsit emlékeztet a már régről ismert és jól bevált testkontroll típusú étkezési formára - amit megjegyzek, mindenkinél sikeres...
Ezután  4 nap váltja egymást: fehérje nap, keményítő nap, szénhidrát nap és gyümölcsnap. 
Minden napon csak a megadott ételtípusból "szabad " az ételeket összeállítani! 
No jó, meg kell tanulni, hogy melyik alapanyag melyik csoportba sorolandó!!! itt még néha a gyakorlott és  magát biztosnak valló személyek sem mindig egyeznek a besorolásban. Valamint mivel a diéta már elég régóta kering a köztudatban, kicsit változtatták is azt, illetve különböző helyeken különbözőképpen értelmezik.... Én a már megszokott és nálunk bevált elveket követem - de elfogadom, ha másnak másként jött be és ő úgy csinálja! De itt most nálam az én általam ismert és követett változatot olvashatjátok majd!

Ebben pl. az egyik megszokásom, hogy a délelőtt gyümölcs az többféle gyümölcsből áll össze, de figyelve, hogy több kisebb kalóriatartalmú legyen (no jó színes is).....Vagyis, ilyenekre gondolok, hogy általában a narancs, mandarin, alma, kivi az alapok (naná, szezonális a gyümölcskérdés, de most mi erről az időszakról beszélünk ) és csak kevés banán, körte megy bele, egy-egy darabka.... Ezeket inkább a csak gyümölcsnapon teszem nagyobb mennyiségben a dobozkámba, akkor viszont kiegészítem kis mennyiségű magokkal (dió, mandula, mazsola), mert így könnyebb elfogyasztani egész nap a nagyobb mennyiségű gyümölcsöt - tapasztalat! Gyümölcsnapra kerülnek még bele a kuriozum, vagy nem annyira szezonális gyümölcsök, hogy egy kicsit színesítsék, ízben feldobják a gyümölcsnapot!!! Itt gondolok pl. eper, mangó, lichi, aszalt gyümölcsök, esetére....Konzerv gyümölcs nálam kimarad .....
Szóval, én dobozolok....összevágom a 2-3 féle gyümölcsöt és kiadagolom délelőttre. A Zuram nem szereti így, ő természetes formában - vagyis egészben - viszi magával.....ez megint ugye ízlés, megszokás dolga, mindenki kialakítja magának.

Akkor jöhet az első nap - FEHÉRJE NAP!  én konkrétan ezt habzsi-dőzsi napnak hívom.... ebből is látszik, hogy az egyik kedvenc napom-napunk! 
Ekkor minden olyan "megengedett", ami fehérje. ugye milyen meglepő? Ide sorolandó a hús, netán felvágott, tojás, tej, tejtermékek és a gomba! Ezen a napon ezekből, illetve ezek kombinációjából készült ételek kerülhetnek a tányérunkra!!!! Figyelem nem a megszokott hús+krumpli, vagy hús+rizs formát követjük!!!! hanem a hús (vagy más fehérje)+saláta.
Természetes, hogy gyakorlatlan diétázók, háziasszonyok első gondolata a párolt vagy sült csirkemell friss salátával..... Lehet ez is a menü, de azért a 90 napban ezt jól megunnánk. Ezért szeretnék ötletelni ezekre a napokra egyszerű, finom fehérjemenükkel. 

Második - soron következő nap - a KEMÉNYÍTŐ NAP!  ebbe tartoznak a hüvelyesek (bab, borsó, lencse,) a burgonya, kukorica, egyéb zöldségek mint a karfiol, káposztafélék, padlizsán stb.,és ne lepődjön meg senki, de a rizs is ezen a napon engedélyezett. A rizs megint egy megosztó élelmiszer!, ugyanis vannak nézetek, ahol a szénhidrát kategóriába sorolják.
.....és akkor itt jön egy régen olvasott hozzáállás, miszerint a keményítő és szénhidrát szétválasztása nem szükséges, ezek együttes fogyasztását engedélyezik. 
Keményítő napon fogyaszthatók a fent említett alapanyagokból készült ételek, pároltan, sütve akár nyersen. Figyelem, fehérjével nem kombinálható! (ami ugye azt jelenti, hogy sajt, tejföl nem süthető pl. egy rakott zöldségre.) Én ilyenkor kiváltom növényi alapú tejszínnel.
Ezen a napon ehetünk főzelékeket, természetesen keményítős feltétekkel akár, de óvatosan a sűrítéssel! A hivatalos, szigorú alapdiétánál nem is főzelékről volt szó, hanem vízben főtt keményítőfélékről (pl. sós vízben főzött lencse). No én már ennyire szigorúan nem szoktam venni, így főzeléknek készítem, mivel működött eddig, ettől nem térnék el most sem. De ha valaki nagyon szigorú akar lenni magához, akkor az eredeti verziót követheti.

Harmadik nap a SZÉNHIDRÁT NAP! ami nagyon kedvelt nap a diétázók, fogyózók körében. mindjárt kiderül, hogy miért is.....
Ha szénhidrát, akkor egyértelműen tészta, ugye! Igen, de itt sem kombinálható fehérjével /hússal, sajttal, tejföllel, tejszínnel (hacsak nem növényi)/ csak keményítőfélével! De ehető pl. pizza abban a formájában, hogy a paradicsomszósz még megvan, és a feltétek zöldségek és a sajt is növényi alapú (Trapp Pista, most találtam a Sparban) De ha valakinek nincs ideje, kedve főzni épp, akkor egy-két kisebb péksütemény is lehet az ebéd (pl. 2 db pogácsa - olyan normál méretűre gondolok itt) vagy töltött péksütik (lekvár, dió, mák) Itt jönnek be az előbb említett kombinációk a keményítő+szénhidrát , mint pl. a káposztás tészta, krumplis tészta, de nálunk nagy sikere van a cukkunis-fokhagymás, padlizsános, pestos főtt tészta változatoknak is!
No és akkor most jön a meglepetés!!!! A vacsora ezen a napon: két kisebb tortaszelet - jól olvasod! - és egy szelet (azaz egy csík) étcsokoládé. Ugye,nem is olyan szörnyű ez a diéta!!!???? :)

Negyedik nap a GYÜMÖLCSNAP! Szóval nem véletlen az a tegnap esti édességinjekció! Mert ma csak gyümölcsöt lehet fogyasztani!!! Ilyenkor szoktam egy komplett gyümölcssalátát összeállítani egy nagyobb dobozba, mint másik napokon, és ezt viszem magammal és erre "járok rá" napközben. Ekkor kerülnek bele a már említett magasabb kalóriájú, magasabb cukortartalmú gyümölcsök, mint pl. a banán, körte, és jöhetnek az aszalványok (mazsola, sárgabarack, füge, áfonya stb), és a magvak (dió, mogyoró, mandula) de csak mértékkel!!! 
Amikor már nagyon ráunnánk a nyers változatú gyümölcsökre, akkor lehet főzni-sütni...mint pl. sült alma, sült banán, esetleg kompótot főzni - de csak ha már nagyon nem bírunk magunkkal!!!

Szóval ezek a napok váltogatják egymást négynaponta.....90 napig.
Aztán jön még egy próbatétel....! 40 nap után egy víznap iktatandó be a gyümölcsnap után.....Ki lehet bírni!

Most kezdhetnék sikertörténeteket mesélni a diétát elvégzők közül, de nem teszem! mert majd mindenki saját maga tapasztalja meg és akkor dupla öröm lesz minden leadott kiló és centi!

Ha valakinek kedvet csináltam a diétázáshoz, vagy épp ehhez a diétához, vagy csak ez a poszt hiányzott ahhoz, hogy igazából elhatározza magát - már megérte!!! Rajta, kezdjen neki és sok sikert kívánok hozzá!
Természetesen bármilyen észrevételt, véleményt, kérdést szívesen fogadok!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése