2012. március 11., vasárnap

Medvehagymás pogácsa


Itt a tavasz!!! kezdődik a medvehagyma szezon! Hurrá! Ha van már hóvirág,  hamarosan kereshetjük a medvehagymát is a Mecsek lankáin, ha a tavaszi napsütés kirándulásra csalogat bennünket. 
Ez a pogácsa egy gyors változat, de a sikere így is megvolt. Azért mondom,hogy gyors változat, mert eredetileg ezt a medvehagymás pogácsát is olyan "hajtogatott" módon szoktam csinálni, mint a tepertős vagy a már itt is szerepelt káposztás pogácsát vagy a hasonlóan készülő, és nálunk nagyon kedvelt pirított hagymás pogácsát is. Csak itt "gyorsított" változat szerepel, hátha másnak is adódik olyan helyzet, hogy hamar-hamar kell pogácsát az asztalra varázsolnia...

Gondolom senkinek nem okoz gondot egy pogácsatészta, hisz mindenkinek megvan a jól bevált receptje, most is használhatjuk azt, csak felturbózzuk a medvehagyma krémmel.

Nálam most ez a pogitészta volt soron:
500 gr. liszt 
1 ek só
25 dkg vaj
1 tojás
1 kis pohár tejföl (140gr)
0,5 dl tej
1/2 tk cukor
2,5 dkg élesztő


A krémhez: 
kb 10 dkg puha vaj
medvehagyma

1 tojás a kenéshez
szezámmag a szóráshoz


A fenti pogácsatésztát elkészítjük a szokott módon. Kelesztés után kinyújtjuk és megkenjük a közben elkészített medvehagymás vajkrémmel, és félbehajtjuk. Óvatosan kicsit rányomkodjuk a felső réteget, de vigyázzunk, a krém ne bújjon ki, csak jobban tapadjon egymáshoz a két tésztalap. 















Ekkor már csak a pogácsaszaggató kell, amivel apróbb formákat vágunk a töltött tésztából és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk. Nem kell megijedni, nem fog szétcsúszni a két réteg, ha ügyesen dolgoztunk! Ne tegyünk nagyon vastag tölteléket, ennyi a titka. Ha mégis így látnánk már amikor a tepsibe kerülnek, kezünkkel illesszük össze a korongokat. 
Innen már a csukott szemmel is folytatható tojással lekenés és szezámmaggal szórás van vissza.
A 180C-ra előmelegített sütőbe toljuk és 20-25 perc alatt megsütjük. 
Ja, míg el nem felejtem! ez a pogácsa a 90 napos diéta szénhidrát napján is fogyasztható! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése