2012. május 8., kedd

Bolognai lasagne


Készült nemrég nálunk lasagne..... Akkor spenótos változatban, deeeeee a kicsi herceg persze nem eszi ami spenótos!!! (ő még abban a korban van...) Ezért neki persze külön készült a joker változat: a bolognai. 

Az az igazság, hogy amikor nekilátok bolognai ragut készíteni, akkor eleve 60-80 dkg hússal indítok....no nem kell egyszerre ennyi, csak ezt elosztom és egyik fele azonnali fogyasztásra van ítélve, de a másik felét befagyasztózom - vésztartaléknak. Most ez a "vésztartalék" volt a lasagne tölteléke. 
De ha valaki nem így tenné.....az elkészítése a következőképpen zajlik:
30 dkg darált húshoz egy kisebb fej hagymát apróra vágok, lepirítom, és a hússal együtt fehéredésig párolom. Ekkor jöhet hozzá a fűszerezés: só, bors, oregáno, bazsalikom. Én ezekkel együtt még főzöm kicsit és csak ekkor kap egy paradicsom-fröccsöt, mégpedig egész paradicsom konzerv formájában (ez lesz a víz helyett felengedni). Ezzel a paradicsommal együtt főzöm, míg az egész paradicsomok pépessé válnak. Közben adhatunk hozzá egy kevés ketchupot is. A megfelelő (ragus) állag eléréséig hagyom főni.

Elkészítünk egy szószt is. Eredetileg ezt a pizza alapjául szoktam legyártani, de most itt is jól tudtam használni. 
Ez is egy egyszerű szósz, amit ha már előveszünk egy paradicsomkonzervet, akkor ez a mennyiség tartalékolható későbbre másik pizzához, melegszendvicshez, spagettihez......
Szóval előkerül a szokásos késes turmixom, ebbe belezuttyintok egy paradicsomkonzervet, fél fej hagymát, 1 nagyobb gerezd fokhagymát, borsot, oregánót, bazsalikomot, olívaolajat, elindítom a gépet és pürésítem. 
Ez a mennyiség több mint amit most használni fogunk, ezért a maradékot üvegbe töltöm és a hűtőben akár 1-2 hétig is simán eláll!

De ugye most lasagnét készítünk.....
Tehát elővesszük a lasagne lapokat és forró vízben kicsit megfürdetjük őket, hogy puhábbak legyenek. Nem kell megfőzni, csak puhítani. 

A sütőtál aljára a már elkészített szószból néhány kanállal teszünk, erre kerülnek a puha lasagne lapok, jöhet a ragu és így tovább rétegezve, amíg el nem fogynak a hozzávalók. A tetejére a szószból tegyünk és szórjuk meg reszelt sajttal.


Előmelegített 200C-os sütőbe tesszük és kb. 30-35 percig sütjük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése