2012. május 30., szerda

Kókuszos csiga


Leggyorsabban elkészíthető kelt tészta - nálam - a csigafélék..... Igen ám, de a töltelék...??? No ez szokott lenni a legnagyobb dilemma, ugyanis ha a királyfit kérdezném, akkor mindig pizzás lenne, ha magamra gondolok, akkor kakaóst készítenék és ha arra gondolok, hogy mások akik fogják enni mit szeretnek akkor kerülnek elő a diós, fahéjas, kókuszos stb változatok.

A csiga tésztája szokott nálam változni, attól függően, hogy sós vagy édes tölteléket kap majd. De mivel tudtam,hogy most a kókuszos és a diós-fahéjas változatok készülnek, így a mostani csiga tésztája megegyezik a kedvencemmel.....ugye kitaláltátok már? igen: briós !!!

Hozzávalók a tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 7 dkg cukor
  • 2,3 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 tojás
  • 1 tojás sárgája
  • 0,5 dl olaj
  • csipet só

Kókuszos öltelékhez:
  • 2 tojás fehérje
  • 5 dkg kókuszreszelék
  • 5 dkg cukor


A tészta hozzávalóit kenyérsütő gépbe teszem és a szokásos módon a géppel dagasztom. Kiveszem és kelesztőtálban hagyom megkelni. 
A tészta pihenőideje alatt elkészíthetjük a kókuszos tölteléket. A tojások habját a cukorral gőz fölött habbá verjük, amikor ez megvan - nem kell megijedni, kicsit lágyabb, mintha egyébként kemény habbá szoktuk - ekkor hozzáadjuk a kókuszreszeléket. Ekkor egy olyan kenhető massza állagot kell kapjunk. 
Ezidő alatt megkelt a tésztánk is.
Mikor már szép levegős a tészta, akkor óvatosan kinyújtom és megkenem a kókuszos töltelékkel és feltekerem - tudjátok: mint a bejglit! 
diós-fahéjas és kókuszos csigák készülnek

Felszeletelem - recés késsel, mert azzal szebben megy ez a művelet - és sütőpapíros tepsibe sorakoztatom a csigákat. Hagyom még legalább 15-20 percet pihenni-kelni. 

Közben a sütőt előmelegítem 180C-ra. 
Mielőtt a sütőbe tolom, lekenem a csigákat. Ha maradt esetleg a fehérjénél tojássárgája, akkor azt egy kis vízzel meghígítom, és ezzel lekenem a tésztát, ha nem lenne sárgája, akkor jön a mostanában bevált módszer, a cukros víz.....


Beteszem a szépen megduzzadt csigákat és 20-25 perc alatt szép pirosra sütöm őket.
Amikor kiveszem a megsült szépségeket, egy előre vaníliás cukorral elkevert tejjel megkenem mindegyiket. Ettől nemcsak szépek és finomak lesznek, hanem tovább puha marad a csigánk.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése