2012. július 26., csütörtök

Lusta asszony rétese - kajszival-szilvával



Már a süti neve is árulkodó! De aki olvasgatja a blogot, gondolom sejti, hogy nem nevezném magam "lustának".....ugye nem!!!???  Az elnevezés is inkább az egyszerűsége és gyorsasága miatt ragadhatott ezen az édességen - szerintem! Mert tényleg annyira egyszerű, hogy már-már gyerekjáték kategória. 

Nekem végül is azért jutott eszembe most elkészíteni, mert ott lapult a hűtőben egy fél kg-os túró, felhasználásra várva, és ugye igazán gyümölcsszezon van így júliusban, hát tobzódjunk kedvünkre!

Olyan régen készítettem, hogy elő kellett keresnem a hozzávalók mennyisége miatt a régi receptemet.....
De megvolt! 

Hozzávalók:
30 dkg liszt (20dkg rétes + 10dkg sima liszt)
20 dkg cukor (ez most soknak bizonyult, legközelebb 15 dkg lesz)
1 sütőpor 

50 dkg túró
10 dkg mazsola és a gyümölcsök
2 cs. van. cukor

3 tojás
2,5 dl tej

10 dkg vaj
1,5 dl tejföl + 2 ek cukor

A száraz hozzávalókat összekeverjük és a vajjal kikenjük a tepsit vagy sütőtálat és beletesszük a keverék felét. Erre darabolunk a vajból még kb. 5 dkg-ot és mehet rá a túró+mazsola mixe, ezt beborítjuk az éppen aktuális gyümölcsökkel (nálam most fele barack volt , fele meg szilva).
A következő sor a száraz keverék másik fele lesz.
Elkészítjük az "öntetet: a  3 tojást felverjük és hozzáadjuk a tejet és 5 dkg olvasztott vajat még . Ezzel leöntjük a "tésztát". 
A tejfölt kikeverjük a cukorral és rácsöpögtetjük még a tetejére.

Előmelegített 180C-os sütőben kb 40-50 percig sütjük, míg szép piros lesz a teteje.
Hagyjuk a formában kihűlni, akkor könnyebb szeletelni. 

A sütéstől eltekintve pikk-pakk kész ez a mennyei desszert!!! Az idénygyümölcsöket változtatva mindig más és más süteményt kapunk. Téli időszakban csak mazsolával szoktam.....de ez most ugye nem aktuális!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése