2012. november 23., péntek

Muffin


Most lehet többen meglepődtök, akik olvassák a címet, netán még a blogot is szokták olvasni... Mégpedig azért, mert mit is keres itt egy muffin??!!! Igen az a muffin, amit tulajdonképpen már unásig ettük, készítettük már sokan.... Deeeee van aki még mindig szereti elkészíteni, és netán még olyan is aki nem ette degeszre magát vele és nekilát egy adagnak.
Ez a poszt is egy ilyen ismerősöm kedvéért születik. Ő kérdezte , hogy tud-e valaki megbízható, finom csokis muffin receptet? Én is ajánlottam az én "jól bevált" muffinomat neki, próbálja ki, hátha ez az amit keres. 
Nálunk anno, mikor gyes alatt végigsöpört rajtunk barátnőimmel a muffin-láz, kipróbáltunk sokféle elkészítési technikát. Kezdve a hagyományostól a bonyolultig és a végén maradt ez az egyszerű. Ez olyan "bögrés" típusú elkészítési mód, de mégis más lesz kicsit, mint azok a sütik. 
Itt most én a kakaós változatot hoztam el nektek, de természetesen az alaptészta variálható a végtelenségig! 
Még a sós változat is szóba kerülhet......(juhtúrós sonkakockás hmmm). Ha sós változatot készítünk az akár körete is lehet egy húsételnek. Maradhatunk ilyenkor a hagyományos muffin tepsis elkészítésnél, de lehet ezt a tésztát sima tepsibe tölteni és aztán formára szeletelni, vagy kiszúróval mintázni.... (csak ötletelek, hogy meggyőzzelek benneteket, még ne temessük a muffint!)

Amúgy nálunk is kicsit feledésbe merült, úgyhogy jókor jött az ötlet.... Így a kishercegem nagy örömére kapott is az uzsonnás dobozába belőle néhány darabot.


Hozzávalók:
(a kiürített joghurtos pohár lesz a mérce)
1 pohár joghurt (natúr v. gyümölcsös)
2 pohár liszt
1 pohár cukor
1/2 pohár étolaj
1/2 cs sütőpor
1 tk szódabikarbóna
2 db tojás

Ez egy alaptészta! A hozzávalókat összekeverjük és mehetnek is a papírkapszlival kibélelt sütőformába (mélyedésenként 2 ek massza). Ez az adag egy 12 db-os sütőformának felel meg.
Előmelegítjük a sütőt 180C-ra és 18-25 percig sütjük.

Az ízesítések száma határtalan! Nálunk a favoritok ez az alaptészta, belekeverve egy kis marék mazsola, esetleg még darabolt dió.
De mehet bele a kakaópor is - mint a fotón szereplőben - akkor 2 ek nem instant kakaóport keverünk hozzá. 
Készülhet töltött változat, ilyenkor a sütés előtt a közepébe nyomjuk a tölteléket minden egyes muffinnak... ezek is lehetnek akár gumicukor, csokikocka, bonbon, aszalt gyümölcs (szilva, barack) , meggybefőtt, mandula-mogyorószem.....és még sorolhatnám naplementééig.....


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése