2012. március 31., szombat

Csirkemellrolád - sajttal-sonkával


Vendégek jöttek hozzánk. Kívánságuk egy egyszerű húsétel volt, amit mindenki szeret, hogy ne kelljen többfélét készíteni - mert mint tudjuk válogatós a család néhány tagja......Elhangzott a kívánságlistában többek között a sajttal-sonkával töltött csirkemell is....hát ez lett! 
Gondolom senkinek nem kell különösebb receptleírás ehhez, de a főzésben kevésbé járatosaknak leírom a lépéseket.

Hozzávalók:
csirkemell (kb. fejenként 1-2 szelet, étvágytól függően),
szeletelt sonka
szeletelt sajt
panírozáshoz:
liszt, tojás, zsemlemorzsa
sütéshez:
bő olaj,

A csirkemellet felszeleteltem és kicsit kikloffoltam (milyen fura így leírva, de tudjátok mire gondolok, no!), sóztam, pihentettem. Mikor szépen beszívta a sót, akkor kifektettem egy szelet húst és rátettem egy-két szelet sonkát (a hússzelet méretétől függően) és arra mehetett a vékonyra szeletelt sajt. Ezt feltekertem - tudjátok, mint a bejglit - és összetűztem fogvájóval. Tálcára sorakoztattam a roládokat.
Mikor kész lettem mindegyikkel, akkor elővettem a panírozó tányérokat és kezdődhetett a mártogatás: liszt-tojás-zsemlemorzsa.... Közben felforrósítottam az olajat és mikor mindegyik duci hústekerccsel megvoltam, akkor bementek az olajfürdőbe és szép pirosra sütöttem őket. Vigyázat!!! nem szabad nagyon forró olajban sütni, mert akkor csak a panír sül meg és a benne rejtőzködő hús még nyers marad, így szép lassan kell átsütni mindegyiket!

Tálaláskor ferdén kettévágtam a roládokat mert nekem így gusztábbak lettek....

Köretként nálunk most - a nem diétázó családtagok kedvéért - rizs, kukoricás rizs és vajjal sült krumplikockák voltak, ja, és még egy kis sült hagymakarika, mert úúúúúgy szeretjük! díszítésnek reszelt sárgarépa, ami nyami!

Míg el nem felejtem a fenti hústekercs a fehérjenapra is kitünő választás salátával!
A nálunk köretként szerepeltek pedig lehetnek az épp keményítő napot tartó diétások ebédje!

2012. március 30., péntek

Medvehagyma pesto


Visszavonhatatlanul tavasz van és így itt a medvehagyma szezon is! Mi itt a Mecsek közelében szerencsés helyzetben vagyunk, mert az elsők között lehetünk, akik medvehagymát ehetnek....és nem kell még venni sem, csak egy kellemes kirándulással egybekötve szedni! 
Super dolog ebben, hogy a kirándulással együtt a család, jó levegőn vagyunk és még kicsit "sportolunk" is akár! 
Nem utolsó szempont még, hogy a medvehagymának nemcsak a tavaszízt köszönhetjük, hanem sok jótékony hatása van még! pl.:

Mit is lehet tudni a medvehagymáról? Íme itt van néhány érdekesség:


medvehagymakicsi
Csodás növény a medvehagyma. Dédanyáink, nagyanyáink valószínűleg ismerték, aztán egy-két generáció időre talán feledésbe is merült. Mostanában viszont ismét szenzációnak számít a medvehagyma. Miért is? A medvehagyma, más néven sásihagyma, vadfokhagyma, poszhagyma igen nagy gyógyító erővel rendelkezik. Íze és illata, szaga a fokhagymáéhoz hasonlít, de annál gyengébb. Számos kór ellen hatásos, hatalmas gyógyerő szunnyad benne.
Nevét onnan kapta, hogy állítólag, mikor a medvék előbújnak barlangjukból a téli álmuk után, ezt keresik és eszik, hogy erőre kapjanak, megtisztítsák vele vérüket és szervezetüket.
Nézzük, mire is jó:
Kiválóan alkalmas a szervezet tavaszi nagytakarítására, salaktalanítására. Tavaszi méregtelenítő kúrák ideális gyógynövénye. Rengeteg ásványi anyagot és nyomelemet, vitamint tartalmaz.
Vértisztító hatása van.
- A szervezet ólommentesítésében is részt vesz.
- Elősegíti idült bőrbetegségek gyógyítását is.
- Alkalmazható székrekedés és hasmenés ellen is.
Bélférgetlenítő hatása van, megszabadít minket még az orsógilisztától is.
Javítja a bélműködést, fokozza az étvágyat.
- Alkalmas magas vérnyomásból eredő panaszok ellen is, pl. fejfájás, szédülés. A magas vérnyomás lassan szűnik meg. Csökkenti a vérzsírt is.
- A medvehagyma bor kitűnő nehézlégzésre.
- Idült köhögésre is alkalmazható, nyálkaoldó hatású.
Tisztítja a vesét és húgyhólyagot.
- Nemcsak belsőleg, hanem külső pakolásként, borogatásként is használható gombás megbetegedések és egyéb fertőzések esetén (érzékeny bőrűek figyelem: csak körültekintően, mert allergiás reakciókat indíthat be, bőrpírt okozhat).
Lehetőleg nyersen fogyasszuk, mert hőkezelve (mint minden ételnek) csökken a gyógyhatása. Szezonja februárból április végéig van körülbelül, utána virágzik. Célszerű még a virágzás előtt szedni levelét.
Nem összetévesztendő a gyöngyvirággal és az őszi kikericcsel, levelei ugyan hasonlítanak rá, de ez utóbbiak mérgező növények. Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy medvehagymát szedtünk, dörzsöljük össze az ujjunk között a levelet. Ha fokhagyma illatot áraszt, akkor medvehagymával van dolgunk. 
Fogyasztása:
A medvehagyma tartósítható sózva, olajban üvegben eltéve, és összevágva fagyasztva is. Kitűnő fűszernövény.
Nyersen vajas kenyérre kenve, vajkrémbe keverve, krémlevesnek, pogácsákba, kenyerekbe, kelt tésztákba keverhető.
Figyelem! Véralvadást gátló gyógyszert szedőknek nem ajánlott a fogyasztása.




Évek óta így van ebben az időszakban, hogy már várjuk az idejét, hogy ez a tavaszi finomság kerüljön az asztalra sok-sok formában. Leghagyományosabb változata a felhasználásnak, ha kevert túróba tesszük, vagy simán vajas kenyérre vágjuk (mint a snidlinget pl), vagy a már ismert pogácsához, de szívesen fogyasztjuk tésztával, hússal is, ilyenkor elkészítem ezt a pesto-t belőle és akkor többféle felhasználása lehet.

A már összegyűjtött medvehagyma leveleket alaposan lemossuk és leszárítjuk. A szárakat levágjuk róla, és beletesszük az aprítógépbe - én mondtam már, hogy ez egy szuper segédeszköz! - szóval mehet bele a hagymalevél, olívaolaj, és kb. 10 dkg mag (leginkább fenyőmag, de mivel ez elég drága, én napraforgómaggal szoktam helyettesíteni), de most csak olyan magmix volt itthon, amiben fenyőmag-napraforgómag-tökmag volt. Most próbáltam először ezzel, de később marad ez a változat, mert jobb lett, mint szimpla maggal. Miután bent vannak az aprítóban, pépesítem - ha szükséges még olajat adok hozzá. Mikor kész, akkor a már nyáron eltett és azóta is ínyencségként kezelt aszalt paradicsomból teszek hozzá pár darabot az íze és a színe kedvéért. 
Kész is vagyunk!

Kimosott, szárazra törölt kisebb üvegbe tesszük és hűtőben tároljuk a felhasználásig. 

Hozzávalók:
1 csokor medvehagyma
10 dkg magmix (napraforgómag-fenyőmag-tökmag)
kb 1 dl. olívaolaj

Hamarosan jönnek a medvehagyma-pestos ízek is.....ezt vegyétek fenyegetésnek!





2012. március 21., szerda

Hagymaleves


Megint egy egyszerű, még kezdők által is könnyen elkészíthető fogással jöttem....egy levessel.

2 fej vöröshagymát felszeletelünk és olajon megpároljuk, meghintjük kevés liszttel, és felengedjük kb. 3/4 l erőlevessel. Hagyjuk egy kicsit még forrni és már kész is!

Tálalásnál pirítunk egy szelet kenyeret és megszórjuk sajttal, ezt tesszük a már kimert leves tetejére. 



2012. március 19., hétfő

Gesztenyés habos szelet


Ez is azok közé a finom édességek közé sorolható, amit mindenki el tud készíteni, mert olyan egyszerű! Deeee olyan mutatós és finom, hogy mindig sikere van, és besöpörhetjük az összes dícséretet!

Mint a rendszeres olvasóim tudják, hárman vagyunk és háromféle édességet favorizálunk..... Ebből adódóan mindig bajban vagyok, ha nekilátok valami recept keresésének, hogy akkor most "melyik ujjam harapjam", vagyis kinek kedvezzek? Most sem volt ez másképp, de ez a süti közel áll már ahhoz, amit mindhárman megeszünk - akár. 
Valamikor egy régi női újságban találtam és eltettem, hátha egyszer elkészítem....hát most van az egyszer!

Hozzávalók: én most egy 20cm átmérőjű tortaformában készítettem, ahhoz adom meg az adagot, de ha tepsiben készíted, akkor a 30x20cm-eshez duplázd meg!

Tésztához: 3 tojás sárgáját 3 ek cukorral kikeverjük és hozzáadunk 1/2 dl. olajat és 3 ek lisztet, 1/4 cs sütőport és 1 ek kakaóport , majd a 3 tojás felvert habját.
Előmelegített sütőben 200 C-on 15 percig sütjük.
Hagyjuk kihűlni. 
Közben elkészítjük a krémet:
15 dkg cukrot 10 dkg margarinnal kikeverünk, 1 ek rumaromát adunk hozzá, majd jöhet 1 cs. gesztenyemassza. Főzünk egy vaníliás pudingot 3 dl tejjel és hagyjuk kihűlni. mikor ez megvan, összekeverjük a pudingkrémet és a gesztenyés krémet.

Közben kihűlt a kakaós tésztánk is és megkenjük a fenti gesztenyés krémmel.
Felverünk habbá egy kis doboz tejszínt és rákenjük a gesztenyés krém tetejére és díszítésnek csokoládéforgácsot teszünk.

Mehet a hűtőbe legalább 3-4 órára (akár egész éjszakára), hogy szépen vágható legyen.


Szívesen ajánlom ünnepi alkalmakra is ezt a mutatós, de mégis könnyen elkészíthető süteményt. Nálunk nagy sikere volt..... és ugye nem elhanyagolható, hogy a 90 naposban akár a "tortavacsora" is lehet belőle!


2012. március 18., vasárnap

Karfiol gratin


A gratin mindig valamilyen "csőben sütve" étel franciás elnevezése. Ezen a módon készülhet akármilyen zöldségféle: burgonya, kelbimbó, zöldbab vagy a most hozott karfiol. A szingli konyhák kedvelt étele, mert viszonylag gyorsan , és egyszerűen elkészíthető és kalóriatartalma is megfelelő. 

Egy kisebb fej karfiolt rózsáira szedünk és sós vízben félkeményre főzzük. Leszűrjük és a vajjal, zsemlemorzsával kikent sütőtálba sorakoztatjuk. Ha tele az edény, leszórjuk még a tetejét is zsemlemorzsával - én jó bőven szeretem - , megszórjuk reszelt sajttal, és leöntjük 1 nagy doboz, sóval elkevert tejföllel /90 napos diéta esetén növényi tejszínnel és no sajt!/. 
Forró sütőben (kb . 200-220 C) 20-25 percig pirosra sütjük.

Nálunk nagyon kedvelt vacsoraétel vagy amikor a 90 napost követjük , a keményítő napon lehet a menü ez a prézlis karfiol!


2012. március 17., szombat

Tojássaláta - kicsit hamiskásan...


Tojássaláta. Szerintem mindenki szereti, aki már a tojást szereti. Kezdünk ráhangolódni a tavaszra, készülünk a húsvétra, egyre többször kerülnek látómezőbe a tojásos ételek. Így van most ezzel is.... meg ugye nem felejtettétek, a 90 napos diétát!!! Mert ugye ez a saláta tipikus fehérje....tehát a fehérjenap bejön....diéta? no azt meg döntse el mindenki és egye jó szívvel és jó étvággyal!

Gondolom mindenki ismeri a hagyományos majonézes tojássalátát! De ez most nem ez! Mégpedig ahogy a címben is utaltam : "kicsit hamiskás"! A hamissága pedig abban van, hogy én nem majonézzel szoktam készíteni az egyébként "majonézes"-nek ismert salátákat!!! Hanem egy úgynevezett hamis majonézzel, amitől ezek a saláták könnyűek lesznek, de az ízük nem tér el az "eredeti" változattól. Anno egy kolléganőmtől hallottam ezt a változtatást és megpróbáltam, megszerettem és azóta már csak így készítem ezeket a salátákat. .....hja, és akinek nem mondjuk előre, hogy ez egy "más" majonézes saláta, nem tűnik fel neki, mert az élvezeti értékéből nem veszít, csak a kalóriájából egy ilyen finomság!!!

Akkor jöhet az elkészítés.....
Hozzávalók: (2 főre számoltam)
4 db tojás
1 kis doboz tejföl
1/2 kis doboz kefír v. joghurt
mustár, só, bors, cukor, citromlé

A tojásokat keményre főzzük, hideg vízzel leöblítjük és megpucoljuk. Szeletelővel vékony karikákra vágjuk. 
Az öntethez egy másik tálat használjunk, célszerűbb abban összekeverni, mert úgy "tiszta", gusztusosabb marad a tálalásra szánt edény. 
Akkor ebbe a tálba kerül a tejföl, kefír v. joghurt, kb 1 ek mustár, só, bors, pici cukor, és pár csepp citromlé. Ezt jól kikeverjük és már mehet is a tojáskarikákra!
Célszerű előre elkészíteni és a hűtőbe betenni, hogy összeérjenek az ízek. 

Remélem kipróbáljátok és ti is megszeretitek ezt a változatot a majonézes salátára. Még az én Zuram sem reklamál....azért ez is elárulja, hogy biztosra mehettek!!!


2012. március 11., vasárnap

Medvehagymás pogácsa


Itt a tavasz!!! kezdődik a medvehagyma szezon! Hurrá! Ha van már hóvirág,  hamarosan kereshetjük a medvehagymát is a Mecsek lankáin, ha a tavaszi napsütés kirándulásra csalogat bennünket. 
Ez a pogácsa egy gyors változat, de a sikere így is megvolt. Azért mondom,hogy gyors változat, mert eredetileg ezt a medvehagymás pogácsát is olyan "hajtogatott" módon szoktam csinálni, mint a tepertős vagy a már itt is szerepelt káposztás pogácsát vagy a hasonlóan készülő, és nálunk nagyon kedvelt pirított hagymás pogácsát is. Csak itt "gyorsított" változat szerepel, hátha másnak is adódik olyan helyzet, hogy hamar-hamar kell pogácsát az asztalra varázsolnia...

Gondolom senkinek nem okoz gondot egy pogácsatészta, hisz mindenkinek megvan a jól bevált receptje, most is használhatjuk azt, csak felturbózzuk a medvehagyma krémmel.

Nálam most ez a pogitészta volt soron:
500 gr. liszt 
1 ek só
25 dkg vaj
1 tojás
1 kis pohár tejföl (140gr)
0,5 dl tej
1/2 tk cukor
2,5 dkg élesztő


A krémhez: 
kb 10 dkg puha vaj
medvehagyma

1 tojás a kenéshez
szezámmag a szóráshoz


A fenti pogácsatésztát elkészítjük a szokott módon. Kelesztés után kinyújtjuk és megkenjük a közben elkészített medvehagymás vajkrémmel, és félbehajtjuk. Óvatosan kicsit rányomkodjuk a felső réteget, de vigyázzunk, a krém ne bújjon ki, csak jobban tapadjon egymáshoz a két tésztalap. 















Ekkor már csak a pogácsaszaggató kell, amivel apróbb formákat vágunk a töltött tésztából és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk. Nem kell megijedni, nem fog szétcsúszni a két réteg, ha ügyesen dolgoztunk! Ne tegyünk nagyon vastag tölteléket, ennyi a titka. Ha mégis így látnánk már amikor a tepsibe kerülnek, kezünkkel illesszük össze a korongokat. 
Innen már a csukott szemmel is folytatható tojással lekenés és szezámmaggal szórás van vissza.
A 180C-ra előmelegített sütőbe toljuk és 20-25 perc alatt megsütjük. 
Ja, míg el nem felejtem! ez a pogácsa a 90 napos diéta szénhidrát napján is fogyasztható! 

2012. március 10., szombat

Sült paprikás rizotto


Ez az étel az egyszerű, gyors receptek között szerepel nálam. Az sem utolsó szempont, hogy a 90 napos diétába is beilleszthető - keményítő napra. (akkor a képen látható reszelt sajt elmarad róla)

A rizotto minden formája nagy kedvenc nálunk, találkoztok még itt több változattal. 
Ez most egy gyors vendégváró vacsora alkalmával készült. 

Hagymát apróra vágunk, paprikát karikára és ezeket együtt megsütjük. Én szeretem ha jó pirosra sül, akkor lesz olyan grilles íze, mintha szabad tűzön készítettük volna. Eközben megfőzzük a rizst. Ha az is kész van, akkor mindkettőt összekeverjük.
Ugye, mondtam ,hogy egyszerű és gyors étel!!!!

Tálalásnál - ha nem keményítő napon fogyasztjuk - reszelt sajtot szórunk a tetejére.


2012. március 9., péntek

Rántott sajt - másként


Ennek az egyszerű ételnek az a története, hogy nagyon szeretem a rántott sajtot enni! de csinálni már nem annyira!!!! Viszont ahogy kutattam a neten a receptek között, hogy változatosabbá tegyük a diétát, ráakadtam erre a rántott sajt variációra! Megtetszett. Kipróbáltam. Bevált! azóta már többször ismétlődött nálunk, és nagy kedvenc lett - és marad is. Azt is tudom, hogy nem csak a diéta idején kerül terítékre, hanem máskor is szívesen fogyasztjuk majd, mert az hogy mutatós csak kedvet csinál ahhoz, hogy megkóstoljuk. De hogy egyszerű is az elkészítése , már bónusz a témában. Sajnos még mindig olajban kell sütni - nem próbáltam a sütőben sütött változatát, de ha már túl vagyok a próbán, beszámolok róla!

Hja, míg el nem felejtem, fehérje napra kitűnő választás!
Természetesen ünnepi  és  party asztalon is megállja a helyét.

Elkészítése: kb 20 dkg sajtot lereszelünk a szokásos módon, majd ehhez 2 db felvert tojást adunk és ezekből egy jól formázható masszát kapunk. Ne legyen túl lágy, mert akkor szétfolyhat sütésnél. Ha jól elkevertük akkor gombócokat formálunk belőle és meghempergetjük morzsában. Közben felforrósítjuk az olajat és a gombócokat kisütjük.

Kellemes meglepetés volt, hogy nem folyt ki -végre! - a sajt a panír alól és finom is!!!




2012. március 7., szerda

Hortobágyi palacsinta - zöldséggel



Igazi hagyományos, magyaros étel ennek a palacsintának az eredetije! amit ugye Hortobágyi húsos palacsintaként ismer mindenki a világon. 
Az "eredeti" változatban ugye a töltelék a húsos ragu, de itt most zöldséges változat fog szerepelni. 

A palacsinta mint olyan már az ókori rómaiak idejében ismert volt. Liszt, víz keverékéből készült korongokat anno leginkább sós változatban fogyasztották, csak később terjedt el az édes, desszert változat a palacsintákból.
A palacsinta magyarországi elterjedése kb. a XV. századra tehető. A liszt, tojás, szódavíz keverékéből nálunk Magyarországon inkább a vékonyabb tésztájú palacsinták terjedtek el. 
A Hortobágyi palacsinta eredete Debrecenhez, ott is az Aranybika Szállóhoz köthető. 

De most mi eltérünk kicsit ettől az "eredeti" recepttől, és mindebből majdnem csak a palacsintát és az elkészítés módját tartjuk meg. 
Első lépésként kikeverjük a palacsinta tésztát és kisütjük. Palacsintához 1 db tojást liszttel és szódavízzel, pici sóval híg állagú tésztává keverünk. Anyukám annak idején úgy mondta, hogy akkor lesz jó a palacsinta tésztája, hogyha a kanalat, amivel keverjük felemeljük és "gólyalábas" a tészta...... no most ne kérdezzétek az milyen, de olyan híg....sokkal hígabb mint pl. a sörtészta. (sokat segítettem ,igaz?! - bocs)
Ebből az adagból kb. 12-15 db palacsintát szoktam én kisütni. Ha kész félretesszük őket.

Ekkor nekilátunk a tölteléknek. Most a zöldséges változat készül, amihez én most kínai zöldségkeveréket vettem - de természetesen bármilyen más zöldségmix megfelel, amit gondoltok. Ezt a fagyasztott zöldségkeveréket hagymával együtt megpároltam, és mint a pörköltet elkészítettem - paprikával. Ha kész, leszedem a zöldséget és visszatartom a levét. A visszafogott levet lisztes-tejfölös habarással besűrítjük. 
Természetesen ha szénhidrát napon készítjük, akkor a tejföl növényi tejszínnel kiváltható!

Megtöltjük a palacsintákat a zöldséges raguval, feltekerjük vagy háromszögre hajtjuk és tálalásnál az elkészített szósszal meglocsoljuk.



Megkockáztatom, hogy jobban ízlett, mint az "eredeti" húsos változat! Bevettük a repertoárba. Szerepelni fog a szénhidrát napos lehetőségek között is....és máskor is, ha mondjuk vendégek jönnek.....



2012. március 6., kedd

Együtt sütött cékla- és krumplikockák



Következik a keményítő nap!
Nemrég ismerkedtünk meg a sült céklával....és nem értettük, hogy eddig miért is maradt ki az ételsorból?! Ugyanis nagyon-nagyon finom!!! ...és nem utolsósorban beilleszthető a 90 napos diétába, keményítő napra!
Mivel céklaszezon van, most jobban utánanéztem a cékla elkészítési módjainak. Az első és legegyszerűbb ez, amit most nektek hoztam - és már volt is hasonló itt nálam. 

4 nagyobb, vagy 6 kisebb fej céklát választottam, lehetőleg kemény legyen a zöldáru, mert ha már puha, akkor vagy nagyon régi, vagy fagyott változattal találkoztunk a zöldségpulton. 
Mivel kicsit faramuci ez a növény - vagy épp nagyon különleges ettől - ,mert a gyönyörű színét ki is használhatjuk még....(majd máskor térünk erre ki!) - szóval vigyázni kell a pucolásánál! Mert a különlegessége épp abban van, hogy a színanyaga nagyon fog! Én gumikesztyűben szoktam pucolni, így a legegyszerűbb. 
az alapanyagok: cékla, lilahagyma, krumpli...

Veszek még a céklához ugyanannyi lilahagymát és ugyanannyi burgonyát alias krumplit. Cékla és krumpli kockára vág, lilahagyma karikára, és szálakra szed....mindezt tepsibe rakom és meglocsolom olívaolajjal, és megsózom, borsozom, és kap még egy balzsamecet fröccsöt, fóliával betakarom.....és mehet is a 200-220 C-os sütőbe. 
A blogon már szereplő céklás poszt esetében a cékla és a hagyma sült együtt és ott héjában sült burgonya volt hozzá....most viszont együtt , egy tepsiben sütöttem meg őket, így már egy komplett egytálétel lesz belőle.
...aprózva...várja a sütést...

Kicsit hosszú időt vesz igénybe a sütés , legalább 1 óra, 1 óra 15 percet sütjük. Ekkor levesszük a fóliát és még 5-10 percig pirosítjuk a tetejét.

Kész is!!!! Egytálételként is megállja a helyét (keményítő napon), de köretként is tálalhatjuk húsok mellé (máskor).
Jó étvágyat!


2012. március 5., hétfő

Baconba bújtatott mozzarella


Akkor lássunk neki a DIÉTÁNAK!!!!
Ugye tudja mindenki, hogy délelőtt csak gyümölcs.....

Aztán az első nap - még csak az első! - fehérje nap. Hát ugorjunk is bele, kezdjük egy finomsággal , a baconba bújtatott mozzarella receptjével. Mégpedig azért ezzel, mert ez egy egyszerű, kezdő háziasszonyoknak is könnyen elkészíthető fogás.
Most kivételesen a nagy golyós mozzarellát vettem ehhez, mert egyébként jobban szeretem a kis apró golyós változatot....Egy nagy golyót négybe vágunk, és egy csík bacont kettőbe.....Eddig követhető a kezdőknek is? és a mozzarellát keresztbe betekerjük a szalonnacsíkokba és ha szükséges összetűzzük fogvájóval. 
Bő olajat hevítünk és pirosra sütjük a golyóbisokat! Vigyázat, nem kell túlsütni, csak annyira, hogy megpiruljon a bacon, mert ha tovább sütjük, kemény lesz a mozzarella!
Ugye, hogy egyszerű!!?? 

A fehérje napon ez lesz a főfogás és ehhez készítünk egy zöldsalátát. Ilyenkor a saláta kaphat joghurtos - netán majonézes - öntetet, ha valaki nem szívesen mond le róla. De én jobban szeretem a hagyományos olaj-balzsamecet párost a salátámon. 

Ha a diétához számoljuk az adagot, akkor tudjuk, hogy 20dkg-nak megfelelő hús-fehérje mennyiséggel számolunk. Így tegyük hát a mozzarellánál is! Ez kb. másfél nagy golyó fejenként. 
vajban párolt cs.mell, baconba bújtatott mozzarella, rántott sajtgolyó

2012. március 4., vasárnap

A DIÉTA

Barátaim, közeli ismerőseim közül -akik e blogot egyáltalán olvassák - többen jelezték, hogy a kezdeti lelkesedésemet lankadni látják a blogírással kapcsolatban.... Sajnos igazat kell adnom nekik!!!! Azt tudom felhozni "mentségemnek", amit anno minden blogírónál olvastam, hogy van időszak, amikor ez a tevékenység valamilyen oknál fogva háttérbe szorul....és ez nem mindig esik egybe a blogot általában olvasók kialakult igényével....No ekkor jönnek ezek a megrovó megjegyzések - ami valahol jól is eshetnek, hisz ez azt is jelentheti, hogy olvassák - olvasnák - a blog írásait, figyelemmel kísérik a blog által a blogger történéseit....és hiányzik ez nekik. Én is ebben reménykedem - titkon......

Nem szeretnék itt most kifogásokat sorolni a folytonosság megszakadását magyarázni....
De remélem, hogy mint több fogadalmam , ez is betartásra kerül!!!

Apropó "fogadalom".....
Nem is annyira annak hívnám, de valahol mégis ... Ugyanis DIÉTÁZNI kezdtem -kezdtünk! A Zuram is hősként velem tart - ezúton is köszönöm neki! 
A már többször bevált, sikert mutató diétát kezdtük, a sokak által jól ismert 90 napost.... Most nem írnám mikor kezdtük, mert akkor máris látszik, hogy milyen slendrián egy blogger vagyok....mert ugye elhatároztam, hogy olyan igazi bloghoz - alias napló - illően rendszeresen vezetem, beszámolok a történésekről, estleges (naná) sikerekről....és persze mindehhez egy gasztrobloghoz illően ételeket szolgáltatok hozzá......
Ebből is következik, hogy már tart nálunk ez az étkezési rend.....de azért most teszem fel ezt a posztot, mert magamból kiindulva mindig hétfőn kezdődnek a diéták....:) Hátha most valaki - olvasva ezt bejegyzést - kedvet kap és holnap máris elkezdi a 90 napot.....

Magáról erről a diétáról csak röviden írnék most, mert gondolom mindenki ismeri, hallott róla....tehát megvan a lényege.
90 napig tart - mint ahogy a neve is mutatja. .....és nem annyira szörnyű, mint ahogy első olvasásra tűnhet... mivel nálunk már többször kipróbált diétáról van szó, bátran állíthatom, hogy nem az a kampány fogyókúra, amit színes hetilapokban - én ezeket hívom bibliának (bocsi) - megjelennek ilyenkor tavaszt várva, hogy akár 5 nap alatt is lefogyhatod az 5 év alatt felszedett plusz súlyodat.....!!!! no neeeem!!! ez egy kitartásra ösztönző, akaraterőt feltételező, kreativitást elváró (aki készíti az ételt attól!) hosszútávú étkezési forma!!! és itt a titok!! nem egy kampány, hanem úgymond életforma!!! és mint mindig olvassuk azokat a szakembereket, akik étkezéssel, fogyókúrákkal, diétákkal kapcsolatban tanácsokkal látnak el bennünket, a titok nyitja itt van, hogy nem lehet hirtelen étkezésformálással jó eredményt elérni, csak ha életformát, étkezési szokást váltasz - ez a maradandó súlyveszteség titka!!!

A diéta lényege , hogy minden nap délig csak gyümölcsöt fogyasztunk. Ez egy kicsit emlékeztet a már régről ismert és jól bevált testkontroll típusú étkezési formára - amit megjegyzek, mindenkinél sikeres...
Ezután  4 nap váltja egymást: fehérje nap, keményítő nap, szénhidrát nap és gyümölcsnap. 
Minden napon csak a megadott ételtípusból "szabad " az ételeket összeállítani! 
No jó, meg kell tanulni, hogy melyik alapanyag melyik csoportba sorolandó!!! itt még néha a gyakorlott és  magát biztosnak valló személyek sem mindig egyeznek a besorolásban. Valamint mivel a diéta már elég régóta kering a köztudatban, kicsit változtatták is azt, illetve különböző helyeken különbözőképpen értelmezik.... Én a már megszokott és nálunk bevált elveket követem - de elfogadom, ha másnak másként jött be és ő úgy csinálja! De itt most nálam az én általam ismert és követett változatot olvashatjátok majd!

Ebben pl. az egyik megszokásom, hogy a délelőtt gyümölcs az többféle gyümölcsből áll össze, de figyelve, hogy több kisebb kalóriatartalmú legyen (no jó színes is).....Vagyis, ilyenekre gondolok, hogy általában a narancs, mandarin, alma, kivi az alapok (naná, szezonális a gyümölcskérdés, de most mi erről az időszakról beszélünk ) és csak kevés banán, körte megy bele, egy-egy darabka.... Ezeket inkább a csak gyümölcsnapon teszem nagyobb mennyiségben a dobozkámba, akkor viszont kiegészítem kis mennyiségű magokkal (dió, mandula, mazsola), mert így könnyebb elfogyasztani egész nap a nagyobb mennyiségű gyümölcsöt - tapasztalat! Gyümölcsnapra kerülnek még bele a kuriozum, vagy nem annyira szezonális gyümölcsök, hogy egy kicsit színesítsék, ízben feldobják a gyümölcsnapot!!! Itt gondolok pl. eper, mangó, lichi, aszalt gyümölcsök, esetére....Konzerv gyümölcs nálam kimarad .....
Szóval, én dobozolok....összevágom a 2-3 féle gyümölcsöt és kiadagolom délelőttre. A Zuram nem szereti így, ő természetes formában - vagyis egészben - viszi magával.....ez megint ugye ízlés, megszokás dolga, mindenki kialakítja magának.

Akkor jöhet az első nap - FEHÉRJE NAP!  én konkrétan ezt habzsi-dőzsi napnak hívom.... ebből is látszik, hogy az egyik kedvenc napom-napunk! 
Ekkor minden olyan "megengedett", ami fehérje. ugye milyen meglepő? Ide sorolandó a hús, netán felvágott, tojás, tej, tejtermékek és a gomba! Ezen a napon ezekből, illetve ezek kombinációjából készült ételek kerülhetnek a tányérunkra!!!! Figyelem nem a megszokott hús+krumpli, vagy hús+rizs formát követjük!!!! hanem a hús (vagy más fehérje)+saláta.
Természetes, hogy gyakorlatlan diétázók, háziasszonyok első gondolata a párolt vagy sült csirkemell friss salátával..... Lehet ez is a menü, de azért a 90 napban ezt jól megunnánk. Ezért szeretnék ötletelni ezekre a napokra egyszerű, finom fehérjemenükkel. 

Második - soron következő nap - a KEMÉNYÍTŐ NAP!  ebbe tartoznak a hüvelyesek (bab, borsó, lencse,) a burgonya, kukorica, egyéb zöldségek mint a karfiol, káposztafélék, padlizsán stb.,és ne lepődjön meg senki, de a rizs is ezen a napon engedélyezett. A rizs megint egy megosztó élelmiszer!, ugyanis vannak nézetek, ahol a szénhidrát kategóriába sorolják.
.....és akkor itt jön egy régen olvasott hozzáállás, miszerint a keményítő és szénhidrát szétválasztása nem szükséges, ezek együttes fogyasztását engedélyezik. 
Keményítő napon fogyaszthatók a fent említett alapanyagokból készült ételek, pároltan, sütve akár nyersen. Figyelem, fehérjével nem kombinálható! (ami ugye azt jelenti, hogy sajt, tejföl nem süthető pl. egy rakott zöldségre.) Én ilyenkor kiváltom növényi alapú tejszínnel.
Ezen a napon ehetünk főzelékeket, természetesen keményítős feltétekkel akár, de óvatosan a sűrítéssel! A hivatalos, szigorú alapdiétánál nem is főzelékről volt szó, hanem vízben főtt keményítőfélékről (pl. sós vízben főzött lencse). No én már ennyire szigorúan nem szoktam venni, így főzeléknek készítem, mivel működött eddig, ettől nem térnék el most sem. De ha valaki nagyon szigorú akar lenni magához, akkor az eredeti verziót követheti.

Harmadik nap a SZÉNHIDRÁT NAP! ami nagyon kedvelt nap a diétázók, fogyózók körében. mindjárt kiderül, hogy miért is.....
Ha szénhidrát, akkor egyértelműen tészta, ugye! Igen, de itt sem kombinálható fehérjével /hússal, sajttal, tejföllel, tejszínnel (hacsak nem növényi)/ csak keményítőfélével! De ehető pl. pizza abban a formájában, hogy a paradicsomszósz még megvan, és a feltétek zöldségek és a sajt is növényi alapú (Trapp Pista, most találtam a Sparban) De ha valakinek nincs ideje, kedve főzni épp, akkor egy-két kisebb péksütemény is lehet az ebéd (pl. 2 db pogácsa - olyan normál méretűre gondolok itt) vagy töltött péksütik (lekvár, dió, mák) Itt jönnek be az előbb említett kombinációk a keményítő+szénhidrát , mint pl. a káposztás tészta, krumplis tészta, de nálunk nagy sikere van a cukkunis-fokhagymás, padlizsános, pestos főtt tészta változatoknak is!
No és akkor most jön a meglepetés!!!! A vacsora ezen a napon: két kisebb tortaszelet - jól olvasod! - és egy szelet (azaz egy csík) étcsokoládé. Ugye,nem is olyan szörnyű ez a diéta!!!???? :)

Negyedik nap a GYÜMÖLCSNAP! Szóval nem véletlen az a tegnap esti édességinjekció! Mert ma csak gyümölcsöt lehet fogyasztani!!! Ilyenkor szoktam egy komplett gyümölcssalátát összeállítani egy nagyobb dobozba, mint másik napokon, és ezt viszem magammal és erre "járok rá" napközben. Ekkor kerülnek bele a már említett magasabb kalóriájú, magasabb cukortartalmú gyümölcsök, mint pl. a banán, körte, és jöhetnek az aszalványok (mazsola, sárgabarack, füge, áfonya stb), és a magvak (dió, mogyoró, mandula) de csak mértékkel!!! 
Amikor már nagyon ráunnánk a nyers változatú gyümölcsökre, akkor lehet főzni-sütni...mint pl. sült alma, sült banán, esetleg kompótot főzni - de csak ha már nagyon nem bírunk magunkkal!!!

Szóval ezek a napok váltogatják egymást négynaponta.....90 napig.
Aztán jön még egy próbatétel....! 40 nap után egy víznap iktatandó be a gyümölcsnap után.....Ki lehet bírni!

Most kezdhetnék sikertörténeteket mesélni a diétát elvégzők közül, de nem teszem! mert majd mindenki saját maga tapasztalja meg és akkor dupla öröm lesz minden leadott kiló és centi!

Ha valakinek kedvet csináltam a diétázáshoz, vagy épp ehhez a diétához, vagy csak ez a poszt hiányzott ahhoz, hogy igazából elhatározza magát - már megérte!!! Rajta, kezdjen neki és sok sikert kívánok hozzá!
Természetesen bármilyen észrevételt, véleményt, kérdést szívesen fogadok!