2012. november 29., csütörtök

Zöldparadicsom lekvár


Nagy kedvencem a zöldparadicsom. Ezt leszögezhetem. Amikor tehetem, készül belőle savanyúság, esetleg hordós változatban mostanában, mert az kényelmesebb.....

Készült már belőle salsa verde , ami igen megosztó lett az ismeretségemben, akik kóstolták. Nekem speciel nagyon bejött......
Aztán kaptam még a másik szomszédasszonyomtól egy kisebb vödör zöldparadicsomot............ooopppppsssss! ennek mi legyen a sorsa? Ekkor született meg a zöldparadicsom lekvár ötlete, mikoris keresgéltem a neten, hogy mire használhatom még fel.

Vegyes érzésekkel fogtam hozzá, gondoltam, próba szerencse! De annyira lelkesedett mindenki aki készített már ilyet, hogy erősebb volt a kíváncsiság a fenntartásommal szemben! Hát nekiláttam....

Hozzávalók:
2-2,5 kg paradicsom (zöld)
70 dkg kristálycukor (legközelebb kevesebb)
3 citrom


A paradicsomokat átválogattam, megmostam és  a szép egészségeseket feldaraboltam és edénybe raktam. Egy pohár vizet öntöttem hozzá és nagy lángon kezdtem főzni. Amikor már levet eresztett, hozzáadtam a cukrot. Ami a receptek szerint a paradicsom kilójánként fél kiló. Én ezt kicsit sokalltam, és 35 dkg-ot adtam hozzá. Azt is megállapítottam, hogy még ez is sok!!! legközelebb ha készítek, elég a kg/20-25 dkg cukor. Ezt hagytam úgy vagy egy órát főni, ekkor merülőmixerrel pépesítettem kicsit és még úgy kb. 1,5 órát főztem, de ekkor már csak takarékon. Az utolsó fél órában hozzáadtam 3 citrom levét és reszelt héját. 
Az sem mellékes, hogy közben a lakást körbelengte egy ismeretlen, de annál finomabb illat, úgyhogy a kíváncsiságom már eléggé eluralkodott rajtam! No, jó, néha bele-belekóstoltam a készülő lekvárba.....

Közben az üvegeket mikróban előmelegítettem és fertőtlenítettem, és odakészítettem egy tálcán a lábos közelébe. Kimertem a lekvárokat és gyorsan fejre állítottam az összes üveget. Száraz dunsztba kerültek néhány napig. 

Addig volt időm elkészíteni a nekik való cimkéket.....és mehettek is a kamra polcára. Jó persze, néhány üveg ajándékba is ......ssssssss

Szóval egy szónak is száz a vége! Ne féljen senki a zöldparadicsom eme verziójának kipróbálásától, mert egy fantasztikus, különleges ízt kapunk. Többeket leginkább az őszibarack lekvár ízére emlékeztette, kicsi mangó beütéssel.... Igazán egzotikus hangzás ettől a kis zöldségtől....



2012. november 28., szerda

Zöld csíkos csigakeksz



Ez a keksz a kisfiam kedvence. Nem tudom a számát, hogy hányszor készült már el, de valamiért még nem került ide fel a blogra...

A lehető legegyszerűbb tésztáról van szó. a szokásos "linzer" tésztáját készítem hozzá, ezt kettéveszem és az egyik felét tetszés szerint színezem, ízesítem.
Tehát akkor a tészta: 30 dkg liszt, 20 dkg margarin, 10 dkg porcukor, 1 tojás sárgája. Ugye, hogy unásig ismeritek már?! 

Az előzőekből a mindentudó aprítóba teszem a hozzávalókat és morzsásra készíttetem vele. Mikor majdnem kész, hozzáadom a tojás sárgáját és összegyúrom laza mozdulatokkal. Kettéveszem a tésztát és az egyik felét beízesítem. Most a zöld színt a zöld mandula aromával érem el, ettől nemcsak színt, de finom mandula ízt is kap , ami leginkább a marcipánra emlékeztet.
Kinyújtom külön-külön a tésztákat, egymásra illesztem és feltekerem mint a beiglit. Ezt a rudat folpackba csomagolva beteszem a hűtőbe fél-egy órára. 
A színezés-ízesítés lehet kakaóval, vagy simán ételfestékkel, aromával. Nálunk ez a mandulás a favorit, ebből készül a legtöbbször.

Ha kész , vagyis "lejárt" az ideje a hűtőben, akkor kiveszem és felszeletelem. Ekkor kapunk csigákat belőle, amiket a sütőpapíros tepsibe sorakoztatok és a 180C-ra előmelegített sütőbe teszem 8-10 percre.

Kekszes dobozba akár egész héten is eltartható, és minden nap mehet az uzsis dobozba pár darab belőle.....

2012. november 27., kedd

Sportszelet


Tudom, tudom.....csak nekem új!!! sőt még nekem sem annyira, mert az egyik legkedvesebb barátnőm állandóan emlegette, ha sütiről volt szó! Most el is kértem tőle a receptet! Szerinte nemcsak, hogy nagyon finom és biztos siker, hanem elronthatatlan. Tényleg egyszerű, sütés nélküli sütemény.

Hozzávalók:
25 dkg cukor
2 dl tej
3 ek kakaó
1 rumaroma
25 dkg Rama
1/2 kg darált keksz

A tejet, a cukorral együtt felmelegítem addig, míg a cukor elolvad. A margarint is felolvasztom. (ezt célszerű mikróban) Egy nagy tálba teszem a darált kekszet, hozzáadom a kakaót, majd ezekre öntöm a folyadékokat és elkeverem. Ekkor jön a rumaroma - ezt adagolva, több részletben szoktam hozzákeverni, mert nem mindenki szereti ha nagyon rumos az íze. Jól elkeverjük és olyan massza szerű állagot kapunk.

Egy tepsi kibéleltem folpack-kal (sütőpapír is megteszi) és az előbbiekben leírt masszát belenyomkodtam. Hidegre tettem, hogy szépen összeálljon a "tészta". Ez legalább egy óra, de ha van időnk ,akár egy éjszaka is lehet. Amikor újra elővesszük, az elkészített , bevált csokimázzal bevonjuk és újra hideg helyre tesszük, hogy a máz megkössön és szép sima, fényes legyen.
Ha ki tudjuk várni - én hőőőős voltam és sikerült kivárnom - akkor már szeletelhetjük is a kultikus "Sportszelet"-re megszólalásig hasonlító finom sütikét!

Én igyekeztem az eredeti verzió szerint darabolni, de el tudom képzelni, hogy kiszúró formával akár korongokat vagy figurákat is vághatunk ki belőle.

Igaza volt az én Vicusomnak!!! nagy sikere volt a sportszeletnek itthon is a fiúk körében!
.....én így sportolok..... :)



2012. november 26., hétfő

Fonott hot-dog


Leszögezem, ez a legújabb favorit a kishercegemnél! Valami újdonságot gondoltam a tízóraira készíteni, ezért kezdtem a keresést a kedves bloggereimnél.... Persze találtam kedvemre valót többüknél, de most ez az Illéskrisznél lévő péksüti lett a nyerő. 

Hozzávalók:
1/2 kg liszt,
2,5 dl tej,
2 dkg élesztő
2 csapott ek cukor
1 kk só
1 ek tejpor
5 dkg olvasztott vaj

virsli a tölteléknek
tojás lekenéshez

A hozzávalókat a kenyérsütőbe készítettem - a vaj kivételével - és elindítottam dagasztani. 1-2 perc múlva mehetett hozzá az olvasztott vaj is és dolgozhatott a gép. 
Amikor kellően megdagasztotta a gép, tálba tettem kelni a tésztát.

A kész kelt tésztát 8-10 egyenlő részre osztom és mindegyikből gombócot formálok. Ezeket oválisra nyújtom (annyira hosszúra, mint a virsli amit beleteszek). A két oldalán bemetszem a tésztát és felváltva a virslire hajtogatom. Ettől lesz "fonott" hatása a hot-dognak. 
(fázisfotót találtok Illéskrisznél)

Tepsibe sorakoztatom a virslis rudakat, és hagyom még kelni úgy 15-20 percet. Lekenem tojással és betolom az előmelegített 180C-os sütőbe 20 percre. 

Most ez a legkedveltebb uzsonnalehetőség nálunk..... De vacsorára is elkészíthetitek akkor egy gyors saláta vagy ketchup kerülhet mellé köretnek. 

2012. november 25., vasárnap

Biberle


Közeledik a karácsony, nyakunkon az advent..... Én már hetek óta adventi sütilázban égek! Előkerültek a már megszokott sütikék receptjei, bújom a netes oldalakat amik a karácsonyi készülődésről - leginkább a konyha és süti terén - szólnak. Jár az agyam, hogy milyen gasztroajándékokat készítsek - jó esetben örvendeztessem meg vele a szeretteimet, ismerőseimet. Ilyen keresgélés közepette került elém a biberle. Ennek az a története, hogy én tavaly hallottam róla először....(közvéleménykutatás után állítom, hogy nem vagyok ezzel a ténnyel magányosan). Aztán lelkesedtem, hogy el is készítem.... és ismeritek gondolom, hogy van ez, annyi minden más került még előtérbe, hogy ez elmaradt! Aztán megfogadtam,hogy jövőre - vagyis idén - mindenképp kipróbálom!!! Mégpediglen azért ,mert új, és kíváncsi vagyok, ez az elsődleges (vagy másodlagos?!) , és azért is, mert a kishercegem nagyon szereti a mézeseket és a marcipánosokat. No ez meg együtt....szóval egyben a kettő akkor máris nyerő!!! 
Volt egy szabad délelőttöm.....és nem volt mentség a biberlének! 
Előkerestem hát az elspajzolt receptet és indulhatott a móka!

Természetesen ez is egy "Limarás" recept, amiben ő is egy Mindmegette oldalra kalauzol , és követtem az utasításait. 

Hozzávalók:
12-13 dkg méz
7-8 dkg barnacukor
3 ek olaj
17-20 dkg liszt
1 púpozott tk sütőpor
2 tk mézeskalács fűszer

Töltelék:
20 dkg marcipánmassza
Tetejére:
1 tojás
1 tk tejszín (tej)
3 dkg kristálycukor

A mézet a cukorral és az olajjal elkeverjük és addig melegítjük, míg a kristálycukor elolvad. (én mikróban tettem mindezt, de maradhat a hagyományos lábosos megoldás is) Az elkészült masszát hűlni hagyjuk. Közben kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a sütőport, a mézes fűszert,  és hozzá is gyúrhatjuk az időközben kihűlt mézes keveréket. Kb. 1 órára betesszük a hűtőbe. 
Innen én nem követtem szó szerint a receptet....elnézést! ezért azt írom, ahogy én készítettem.

A tészta pihentetése után kinyújtottam. A marcipánt kezemmel átgyúrtam és rúddá sodortam. Jó esetben sikerül éppen akkorára, mint amekkora a kinyújtott mézes lap. Aztán a szélére tettem a marcipánrudat és feltekertem. Így egy helyes kis töltött hengert kaptam. Ezt trapéz formában úgy kb. 2-3 cm-es darabokra vágtam és átraktam a sütőpapíros tepsire. 

A tojást elkevertem 3 ek tejjel (nem akartam ezért kibontani egy nagyobb tejszínt, de ha amúgy is elhasználjátok, akkor azzal csináljátok) és megkentem vele a kis falatkákat.

175C-ra előmelegített sütőbe toltam 15-20 percig sütjük. 
Ha kész, akkor a 3 dkg kr.cukrot (ez kb. 3 evőkanál) 2 ek vízzel, felforraljuk , és a kihűlt mézeseket ezzel átkenjük és hagyjuk száradni. Gyönyörű fényesek lesznek tőle! 
Ezek után dobozoljuk. (dobozban szépen visszapuhulnak a mézesek, különben fogtörően kemények maradnak, mint emlékeimben....!)

Igazi téli, karácsonyi sütemény lett belőle, mutatós és szép is, szerintem gasztroajándéknak is beillik! 
Töltelékként én legközelebb -mert naná, hogy lesz még idén biberle! - kipróbálom a gesztenyés töltelékkel, mert nekem a marcipán ugyan nagyon finom, de túl édes - pont jó így a hideg téli napokon!

Tehát mindenkit arra biztatok, hogy vegye elő ezt a receptet, mikor a fantáziája megreked a mézeskalács témánál.......megéri! 


2012. november 23., péntek

Muffin


Most lehet többen meglepődtök, akik olvassák a címet, netán még a blogot is szokták olvasni... Mégpedig azért, mert mit is keres itt egy muffin??!!! Igen az a muffin, amit tulajdonképpen már unásig ettük, készítettük már sokan.... Deeeee van aki még mindig szereti elkészíteni, és netán még olyan is aki nem ette degeszre magát vele és nekilát egy adagnak.
Ez a poszt is egy ilyen ismerősöm kedvéért születik. Ő kérdezte , hogy tud-e valaki megbízható, finom csokis muffin receptet? Én is ajánlottam az én "jól bevált" muffinomat neki, próbálja ki, hátha ez az amit keres. 
Nálunk anno, mikor gyes alatt végigsöpört rajtunk barátnőimmel a muffin-láz, kipróbáltunk sokféle elkészítési technikát. Kezdve a hagyományostól a bonyolultig és a végén maradt ez az egyszerű. Ez olyan "bögrés" típusú elkészítési mód, de mégis más lesz kicsit, mint azok a sütik. 
Itt most én a kakaós változatot hoztam el nektek, de természetesen az alaptészta variálható a végtelenségig! 
Még a sós változat is szóba kerülhet......(juhtúrós sonkakockás hmmm). Ha sós változatot készítünk az akár körete is lehet egy húsételnek. Maradhatunk ilyenkor a hagyományos muffin tepsis elkészítésnél, de lehet ezt a tésztát sima tepsibe tölteni és aztán formára szeletelni, vagy kiszúróval mintázni.... (csak ötletelek, hogy meggyőzzelek benneteket, még ne temessük a muffint!)

Amúgy nálunk is kicsit feledésbe merült, úgyhogy jókor jött az ötlet.... Így a kishercegem nagy örömére kapott is az uzsonnás dobozába belőle néhány darabot.


Hozzávalók:
(a kiürített joghurtos pohár lesz a mérce)
1 pohár joghurt (natúr v. gyümölcsös)
2 pohár liszt
1 pohár cukor
1/2 pohár étolaj
1/2 cs sütőpor
1 tk szódabikarbóna
2 db tojás

Ez egy alaptészta! A hozzávalókat összekeverjük és mehetnek is a papírkapszlival kibélelt sütőformába (mélyedésenként 2 ek massza). Ez az adag egy 12 db-os sütőformának felel meg.
Előmelegítjük a sütőt 180C-ra és 18-25 percig sütjük.

Az ízesítések száma határtalan! Nálunk a favoritok ez az alaptészta, belekeverve egy kis marék mazsola, esetleg még darabolt dió.
De mehet bele a kakaópor is - mint a fotón szereplőben - akkor 2 ek nem instant kakaóport keverünk hozzá. 
Készülhet töltött változat, ilyenkor a sütés előtt a közepébe nyomjuk a tölteléket minden egyes muffinnak... ezek is lehetnek akár gumicukor, csokikocka, bonbon, aszalt gyümölcs (szilva, barack) , meggybefőtt, mandula-mogyorószem.....és még sorolhatnám naplementééig.....


2012. november 19., hétfő

Juhtúrós puliszka



Már nagyon régóta készülök ennek az ételnek az elkészítésére. Anno valamikor régen már csináltam, de akkor valahogy feledésbe merült..... Most a húsmentes időszakban megint előtérbe kerültek ezek a már-már feledett régi , igazi "magyar" ételek. Azért csak "magyar", mert ugye tudjuk, hogy a puliszka leginkább az erdélyi régió étele, ami igazán magyar maradt nekem! Ezért kezdtem kérdezgetni az erdélyi ismerőseimet -akik már igen régóta elhagyták a gyönyörű vidéket - hogy autentikusan hogyan készül náluk a puliszka? Háááááát..... sok segítségre nem találtam bennük, mert annak idején nem ők készítették, és azóta nem is ették, hogy eljöttek "otthonról". Így hát maradt az internet - mint oly sokszor! De nem csalódtam!!! Sokféle elkészítési módot olvastam, és az emlékeim között kutatva összemixeltem ezt a receptet, amit igen egyszerű elkészíteni - és még finom is!!!
Húsmentesen természetesen elmarad a tetejéről a bacon!

Hozzávalók:
40 dkg kukoricadara
6 dl folyadék (4dl víz - 2 dl tej)
só, 
10-15 dkg juhtúró
20 dkg tehéntúró
5 dkg vaj
1 cs. bacon

A víz-tej keverékét kezdem felforralni, mikor már majdnem forr, akkor beletöltöm a kukoricadarát, sót,  és kevergetve megfőzöm. Ez hasonló, mintha tejbegrízt főznénk..... Amikor már kész, akkor lezárjuk a tűzhelyet és hagyjuk még dagadni az edényben. Addig hűl is kicsit....
Közben kikeverjük a túrós tölteléket. A tehén- és juhtúrót összekeverjük (ha szükséges egy kis tejfölt adhatunk hozzá) sózzuk óvatosan.

A sütőedényt előkészítjük, kikenjük az 5dkg vajjal és belesímítjuk a megfőtt dara felét, erre jön a következő réteg a túrós, majd megint dara és felülre kerüljön befejezésként a túró. A tetejére tehetünk - de elmaradhat - néhány szelet baconszalonnát. 

Előmelegített 180-190C-os sütőben pirosra sütjük ,ez úgy kb. 25-30 perc, de függhet attól, hogy milyen vastagra sikerült a rakottas. 
Hagyjuk kihűlni a formában, és tálaláskor kockára vágjuk.





Én meglocsoltam egy kis hígított tejföllel.

2012. november 3., szombat

Sült camembert


Ez már annyira nagyon egyszerű, hogy nem is kellene hozzá receptet írni, mert szinte nincs is! De mivel már régóta itt motoszkált a fejemben az elkészítése, és most kész van..... megosztom veletek!

Kell hozzá fejenként egy kerek camembert. Ezeket kicsit bemetszettem, belerejtettem egy-két vékony szelet fokhagymát és mehettek a sütőtálba. Melléfeküdtek a gerezdre vágott almák és körték. Meglocsoltam olívaolajjal és ihatott egy tramini fröccsöt is (csak keveset, nehogy megszédüljön) és mehetett a 180C-os sütőbe 20-25 percre pirosodni. 

Amikor kész lettek, lehet tunkolni a megsült camembert kéreg alatti finomságot valami finom bagettel, vagy esetleg pirítóssal. 

Naná dukál hozzá egy pohár finom Tramini.......