2013. április 5., péntek

Rozmaringos krumpli


Ez egy nagyon egyszerű köret lehetőség. Vagy akár főételnek is megfelelhet egy jó salátával. 
A krumplit gerezdekre vágtam. 
Egy tálban olajat és krumplihoz való fűszert kevertem, néhány szál rozmaring ágat tettem hozzá , és ebbe tettem a hasábokat, jól összeforgattam.
Aztán most jön az "újításom".....ami ugye nem a spanyol viasz, csak hátha másnak is segít a konyhai munka gyorsításában....Szóval elővettem a sütőzacskót és így olajjal együtt belelapátoltam a krumplikat.
Előmelegítettem a sütőt 200C-ra és beállítottam 35 percre, eddig sütöttem a krumplit. Ami ugye majdnem a fele annak ameddig egyébként sütni szoktam a zacskó nélkül! Addigra szépen megpuhultak, beízesedtek a hasábok és kivettem a biztonságos zacskóból, átöntöttem a sütőtálba és még kb. 10 percig sütöttem, hogy kis színt kapjon a tetején. Ha gondoljuk lehet grillezni is néhány percig. 


Nekem sima ecetes zöldsaláta volt hozzá, amit még sokszor fogok ismételni!


2013. április 4., csütörtök

Lecsó tarhonyával



A lecsó a nyár íze! ilyenkor így télidőben már nagyon vágyunk a nyár ízeire, igaz?! Deeeeeeee van ám a spajzban elraktározva a nyár ízéből! 
Életemben először éreztem késztetést a lecsó téliesítésére - még a nyáron. Akkor Toma lecsóját vettem alapul , és mentem a saját fejem után....

Végülis ahogy ő is írja, a lecsó annyi, hogy elkészítjük mint máskor és beletöltjük üvegekbe. Hát kb ennyi is! Kis változtatással.

Hozzávalók:
6 kg paprika
3 kg paradicsom
1,5 kg hagyma

A fentiekből a hagymát apróbbra vágva feltettem egy nagy edényben zsíron párolódni. Erre mehetett a darabolt paprika és fedő alatt párolódott tovább, majd amikor már félig kész, akkor jöhetett hozzá a paradicsom is, a fűszerek - só ,bors. 
Normál esetben, ha azonnali fogyasztásra készítem, akkor addig sütöm, míg a leve szinte teljesen elsül. Mi így szeretjük, de tudom, hogy általánosságban hagynak rajta bővebben levet. Most így a téli változatnál én is így tettem, hogy szinte már leveses állagúra hagytam. 
Az üvegeket mikróztam és szépen odakészítettem a fazékhoz és mehettek is bele a nyár ízét idéző lecsók kanalazva. Mikor megteltek a  0,7 l-es üvegek akkor rátettem a tetőt és gyorsan megfordítottam, így hagytam néhány órára, míg kihűltek. 

Elkészítettem a hozzájuk dukáló címkéket és mehettek is szépen a helyükre a kamrapolcra. 

Tadam-tadam....!!! és akkor most így télvíz idején előkerülnek a kamrapolcról! Semmi más dolgom nincs ilyenkor már vele, mint serpenyőbe tenni, kicsit átmelegíteni - én tudjátok kicsit lesütöm - és közben megfőzni hozzá a tarhonyát. 
Szinte pillanatok alatt finom ebédet varázsolhatunk a napsugár után kívánkozó napokon. 


2013. április 3., szerda

Diós guba


Történt a nem olyan régmúltban, hogy hosszú hétvége következett....meg hóvihar, ítéletidő...Emlékeztek? No akkor volt, hogy gondolván arra, hogy a  hétvégén nem akarunk kimozdulni sem, bevásároltam. Aztán mikor a kenyér került sorra a pékségben, akkor ámultam, hogy nincs már kenyér! (ahogy ilyenkor lenni szokott!) szóval csak kifli volt..... így hát abból vettem. Mivel azonban a hétvégi programozásban annyira nem éheztünk meg, és épp olyanokat sikerült enni, amihez annyira nem volt szükséges a pékáru, hát a nyakunkon maradt a sok kifli! Mit volt mit tenni, utánanéztem ,hogy milyen felhasználási lehetőséget ajánlanak. 
Magamtól is épp ezek jutottak eszembe: kiflimorzsa (milyen jól jön majd , ha netán panírozok!) , máglyarakás (mert szeretjük!) , mákos guba (mert amúgy csak karácsonykor esszük!) .....

Aztán lett belőle diós guba!!! A mákot nem szereti mindenki, a diót inkább megeszik a többiek is. Hát megadtam magam!

Hozzávalók:
5-6 db kifli (mérettől függően)
6 dl tej
3 ek cukor
1 cs vaníliás cukor
15 dkg darál dió
12 dkg porcukor
5 dkg vaj
1 tojás sárgája


Az előkészületekhez nem kellett más tennem, mint a diót ledarálni és a kifliket karikára vágni. 
A tejet a cukorral és a vaníliás cukorral felteszem egy lábosba melegedni - inkább csak langyosítani  addig, amíg a cukor elolvad - 
ha kész, kicsit hűtsük le. Ekkor mehet bele a tojás sárgája.

Közben a sütőtálat kikentem vajjal és zsemlemorzsával megszórtam. Ez a művelet el is maradhat....

Ide szépen lerétegeztem a kiflikarikákat, rászórtam a cukorral elkevert darált diót és meglocsoltam a tejes keverék kb felével, majd mehetett még egy sor mindebből, a végén meglocsolva a tej maradékával. Erre teszünk vajkockákat és mehet is be az előmelegített 180C-os sütőbe 25-30 percre. Ha sülne a teteje, tegyük rá a fóliát. 

Amíg sül, elkészítjük a vaníliasodót.

Hozzávalók:
0,5 l tej,
2 tojás sárgája,
5 dkg cukor
2 ek liszt
1 cs. van. cukor
1 dkg vaj

A tojás sárgáját a cukorral és a liszttel kb 0,5 dl (!) tejben elkeverjük. A többi tejet a vaníliás cukorral felforralni, majd ekkor kell hozzáadni a fenti tojásos-lisztes keveréket, ezt elkeverni benne és összefőzni. Csomómentesre sűrítjük. Egy selymes állagú krémet kapunk, ehhez jöhet még a vaj , azt is elvegyítjük benne és kész is a sodó! 
Ha esetleg vanília krémet szeretnénk készíteni , akkor is ezt készítsük, csak kicsit több lisztet tegyünk hozzá! Vigyázzunk ,mert főzésnél sűrűsödik! 
Én pl mindig ezt a krémet társítom a palacsintához! Anyukám mindig ilyen krémes palacsintát csinált nekünk! 

DE vissza a diós gubához!

Ha megsült a guba, akkor hagyjuk kihűlni mielőtt adagokat szelünk belőle. 
Tálaláskor vaníliasodóval öntjük nyakon - bőven!

(Sajnos nem túl fotogén ez az édesség, de annál finomabb!)


Megjegyzem: ez az étel kicsit átalakítva elkészíthető a maradék kalácsból is! Ha meg valaki nem tud, vagy nem akar vaníliasodót készíteni, megteszi öntetnek egy vaníliás puding is.





2013. április 2., kedd

Kellemes Húsvétot!




KELLEMES HÚSVÉTI ÜNNEPEKET KÍVÁNOK!  

Amikor már mindenkinek unásig van a gondolatában a sonka....ugye! Ez az összeállítás kicsit eltér a megszokott sonka-tojás-kolbász-torma kombótól....de csak az elkészítésében! 
A már megfőzött sonkából vágunk egy kicsit vastagabb szeletet, ezt megsütjük mindkét oldalán. Ezután kitesszük egy tányérra és a serpenyőben a visszamaradt zsiradékon sütünk egy-egy tojást is hozzá tükörtojásnak. Ez mehet a kész sonkaszeletre, vagy akár mellé. Társíthatjuk a szeletekre vágott finom házi kolbász és egy kis ecetes torma is mehet mellé - csak úgy a szánk íze végett! 

.....és akkor ha lementek az ünnepek és ott a hűtőben a sonka- és főtt tojás maradék....lehet elkezdeni gondolkodni a felhasználás különböző formáin. Nem titok, nálunk ilyenkor szokott lenni sonkás tésztarakottas, tojáspörkölt, tojássaláta, esetleg tojáskrém (ez már a vég!)