2014. november 10., hétfő

Makaróni a'la Bolognai



Családi kedvenc. Ezt leszögezhetem. Gondolom nem csak nálunk kedves étel ez a fenti nemzeti alapétel. Az okát nem is firtatnám, hisz annyira mindegy, hogy az íze, a könnyű tálalhatósága vagy a gyors elkészíthetősége miatt vált nálunk is minden család favorit ételévé a bolognai szósszal készült bármilyen formájú tészta. 

Sokszor kerül szavazásra a hétvégi menü, és olyankor a legfiatalabb szokott a legjobb ötletekkel előállni. A  szerint, hogy mit szeret nagyon - ez a repertoár az 1-10 számok között mozog, csak megjegyzem! - vagy mit kívánt meg éppen.... Ettől függetlenül nagyon jó ötletei szoktak lenni, és sokszor követjük is az ilyen módon tudtunkra adott kívánságát. 
A szombati ebédek általában valami gyors vagy könnyen elkészíthetőek szoktak lenni, mert erre a napra esik a bevásárlás, és egyéb háztartási munkák - minálunk. 
....és ilyenkor jön az én királyfim ezzel a jolly joker fogásával, hogy bolognai! és valljuk be, bevált!

A hozzávalók:
- 30-50 dkg darálthús 
- 1 fej vöröshagyma
- 1 paradicsomkonzerv
- 1 kis üveg sűrített paradicsom
- kethup
- só, bors, oregano, bazsalikom,

- 10dkg/fő tésza /makaróni, spagetti/


A vöröshagymát turmixban pépesítem. Erre azért van nálunk szükség, mert a királyfi nem szereti a hagymadarabokat az ételekben - ám legyen, pürésítünk! 
Kevés zsíradékon előpirítjuk a hagymát, majd hozzáadjuk a darálthúst, és fehéredésig pároljuk. Ekkor mehetnek hozzá a fűszerek, és felöntjük a darabolt paradicsomkonzervvel. Ezzel főzzük szinte a kész állagig, és ekkor adjuk hozzáa a sűrített paradicsomot és a ketchupot. Így már nincs szükség különösebb főzésre, csak úgymond "rottyantunk" rajta egyet és kész is van a ragu. 
Mindez nem tart tovább 20-25 percnél, ezért is ilyen népszerű ez az étel többek között a háziasszonyok körében!

Miközben a ragu készül, kifőzzük a tésztát is.

Itt jegyzem meg, hogy anno egyik barátnőm anyukájától azt tanultam, hogy nem "eszetleneül", megszokásból főzünk egy valamennyi tésztát az ilyen ételekhez, hanem gondosan kiszámolva, hogy fejenként és tésztafélétől függően 6-10 dkg/fő száraztésztát készítünk a főzővízhez. Én ezt a tanácsot megfogadtam és azóta is ennek tudatában főzök tésztát minden tésztaételnél. Remélem másoknak is jó tanácsként szolgál ez a kis észrevétel. Elsőre furán hangzik, de higyjétek el, működik!!

Tálaláskor minden tányérba szedünk a tésztából, ráhalmozzuk a ragut, és ízlés szerint reszelt sajttal megkoronázhatjuk még. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése