2014. november 1., szombat

Sütőtökös túrógombóc - Blogkóstoló 19.



Akkor most jöjjön a "desszert" a blogkóstolós menüből. 
Megvolt a leves, megvolt a főétel és akkor kívánkozik utána egy finom édesség, ugye!? Mivel az őszi sütőtök szezon kellős közepén járunk, nem lehet más hozzávaló itt sem. Találtam ám a nekem sorsolt Mézeskalács konyha blogon sok finom édességet.....és minő meglepetés, volt köztük sütőtökös is! Gyors és nálunk kedvelt desszert a túrógombóc, és adta magát a sütőtökös változat! 

Első hallásra mindenki felkapja a fejét a sütőtökös túrógombóc hallatán, de engem meg inkább izgatott a fenti párosítás. Meg kell mondjam, nem is bántam meg, sőt! máskor is készítek ilyet! 

Az eredeti és már megszokott túrógombóc változathoz képest tényleg csak a sütőtök a változtatás, úgyhogy bátran lehet kísérletezni nektek is!

Hozzávalók:
- 25 dkg sült sütőtök
- 25 dkg túró
- 4 tojás
- kb 2dl búzadara
- zsemlemorzsa
- cukor
- olaj

Ha már úgyis van egy kis sült tök - mert miért is ne lenne, ha úgy szeretjük! - akkor abból egy 25 dkg-os darabot kikapargatunk a bőréből és hozzáadjuk a villával összetört túróhoz. Mehet hozzá a tojás és a búzadara. Összekeverjük alaposan és hagyjuk kicsit pihenni - betehetjük hűtőbe - addig megduzzad a gríz. 
Ha kész, vizes kézzel gombócokat formálunk és a szokásos módon sós vízben kifőzzük.

Amíg főnek a gombócok, elkészíthetjük a pirított zsemlemorzsát. Pici olajon a zsemlemorzsát  megcukrozzuk és aranybarnára sütjük. 
Addig meg is főnek a gombócok és mehetnek a zsemlemorzsába hemperegni.

Valójában a sütőtök íze nem dominál ebben a szép sárga gombócban, de így is nagyon finom lett. 

Természetesen vaníliás cukros tejföllel ettük, ahogy szoktuk.....




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése