2014. január 27., hétfő

Fetás-kukoricás lepényke - Blogkóstoló 14.



Ismét indult a játék - blogkóstoló!!! Nagyon nagy kedvvel készültem, mint újonc erre a kedves feladatra. Izgalommal vártam, hogy most kit sorsol nekem a gasztroszerencse.....vagyis most Linda a  Konyhalál blog háziasszonya. 
Ebben a fordulóban a már számomra ismert és nagyon kedvelt blogot fújta hozzám Fortuna szele Flóra konyháját, ahol mindig "Ízek és élmények" várnak rám, ahányszor csak oda látogatok!
Gondoltam, nem lesz nehéz dolgom, hisz sokszor szörfözgetek a receptek között..... aha....hát tévedtem! Mert bizony a bőség zavarában sem könnyű ám a választás! Sokat vacilláltam a kiválasztott recepteket mappába gyűjtöttem, sokszor nézegettem, hogy melyiket is készítsem el....aztán majdnem jól lecsúsztam a határidőről!!! 
Flóráról megtudtuk, hogy most cukrásztanonc, ezért ebből következik, hogy sok az olyan recept nála amit gyakorlásként készített el és megosztott velünk - köszönjük és gratulálunk! 
Igen ám, de mivel a cukrászoknál leginkább édességek készülnek - minő meglepetés, ugye!? - nehéz volt a dolgom, mert mi nem vagyunk annyira édesszájúak itthon! Ezért próbáltam keresni a sós változatokból. Elárulom, így is akadt jó néhány olyan post, ami fennakadt a rostán. Ezek közül hoztam most nektek ezt a könnyű, egyszerű de nagyon finom fetás-kukoricás palacsintát , ami nálam fetás-kukoricás lepényke nevet kapta a blogkóstoló keresztségében. 

Az elkészítéséhez nem kell sok idő és hozzávaló sem, sőt még akár konyhai inasok is elkészíthetik!

Hozzávalók:
30 g olvasztott vaj
2 tojás
80 g fetasajt
125 g túró
2 dl tej
200 g liszt
1/2 tk sütőpor
200 g kukorica

Az olvasztott vajat, tojásokat, tejet elkeverjük, belemorzsoljuk a túrót és a fetát, majd a sütőporral elkevert lisztet részletekben hozzáadjuk és jól kikeverjük. Pici só mehet hozzá és a kukoricát is beletesszük a végén.
Egy sűrűbb palacsintatésztát kapunk.
Egy kis serpenyőben 2 ek mennyiségű tésztát teszünk, oldalanként 3-3 percig sütjük. 

Remek vacsoraötlet de jól jöhet egy különlegesebb köretként is valami ünnepi alkalomra!

Nálunk most első alkalommal kukoricasaláta volt hozzá, reszelt sajt a lepényke tetején. 

Köszönöm a játék lehetőségét és a jó kis receptet! Azt hiszem nálunk állandó vendég lesz a későbbiekben is. 






2014. január 19., vasárnap

Tepertős kombe


Az új év új bejegyzése legyen akkor ez! 
Az országban influenza járvány söpört végig, itt a bloggerek között meg a "kombe-járvány". Mert ugye ahogy az lenni szokott, mindig felkapunk valamit, ami érdekes, és ki kell próbálni! Aztán egyik a másik után születnek ezek az étkek - nagy örömünkre! Ki azért készíti el, mert kíváncsi és szereti a kihívást - én ide tartozom - és ki azért, hogy ő se maradjon ki a sorból. 

Én az alapreceptet - természetesen - Limarától kölcsönöztem. A töltelék pedig adta magát, mert kicsit túlvásároltuk magunkat az ünnepekre többek között tepertővel (alias töpörtyűvel) is. 

Bevallom, először tartottam ennek a finomságnak az elkészítésétől, mert ugye ez egy hajtogatott kelt tészta , és hát nem erősségem a hajtogatás (főleg időhiány miatt). Most azonban nem volt kifogás, időm volt....hát megcsináltam! ....először.....és nem utoljára!

Hozzávalók:
60 dkg liszt
2 tk. só
1 tojás
1 db nagyobb , áttört főtt burgonya (kb.180g)
3 dl tej
3 dkg élesztő
csipet cukor
10 dkg olv. vaj
40 dkg darált tepertő

+1 tojás a lekenéshez

A krumplit megfőzzük, áttörjük. 
A  hozzávalókat a dagasztógép (nálam kenyérsütő) üstjébe adagolom - a tepertő és az olvasztott vaj kivételével - és megdagasztatom a géppel. 10 perc múlva adagolva hozzáadom az olvasztott vajat is. Mikor kész a dagasztás, kiveszem és megkelesztem duplájára a kelesztőtálban. Egy lágyabb tésztát kapunk.
Közben kihabosítjuk a tepertőt. (aprítógéppel pépesítjük)




A megkelt tésztát 4 részre osztom és az első részét vékonyra nyújtom, megkenem a tepertő harmadával. Ezt addig folytatom, amíg a tészta-tepertő elfogy A legfelső tésztát már nem kell megkenni!
Még nyújtok egyet a tésztán, és most jön a hajtogatás! A gondolatban három részre osztott tészta egyik felét középre hajtom, majd a másikat rá, és mindezt még1x. 
Óvatosan átemelem a sütőpapírral bélelt tepsibe és hagyom újra kelni úgy 25-30 percig.
Ekkor bevágom egy éles késsel a tésztát úgy függőlegesen 2/3-ig (ne vágjuk át!) és hagyom még kelni 15-20 percig. Ekkor szépen elválnak a vágat mellett az egyes részek. 
Megkenem tojással és előmelegített 180C-os sütőbe tolom úgy 15 percre. Ekkor rá kell nézni, mert megpirul a teteje ,de a közepe még nem sült meg! Ha kell, befóliázzuk, és további 20-25 percig sül még.
Amikor kész, rácsra emelem, és hagyom hűlni kicsit.  No ez a legnehezebb.......